"Стуб срама" смањује број радника на црно

Назив фирми и послодаваца који запошљавају раднике на црно, од септембра ове године, истичу се јавно на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Такозвани "стуб срама", како су ову листу у Министарству назвали, требало би да помогне да се смањи број непријављених радника.

На црној листи тренутно их је 1.625. Списак послодаваца који запошљавају раднике на црно, сваке недеље проширује се за око 200 нових фирми.

"У другом кварталу смо имали око 607.000 запослених на црно. У првом кварталу 2018. та цифра је била 100.000 мања што значи да је само за тих пар месеци, у периоду кад почињу сезонски радови, да се тај број повећао за 100.000 запослених", објашњава председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубиша Орбовић.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић указује да се изменом закона о раду у децембру прошле године утицало на то да сваки послодавац, пре него што радник почне да ради, мора да буде пријављен на основно социјално осигурање.

"То је допринело да ове године имамо за 4.000 мање лица која су откривена да раде на црно иако је број надзора 42 посто већи ове године него за исти период прошле године", наводи Ђуровић.

На листи је највише оних који се баве угоститељством и грађевином, затим козметичари, фризери и трговци. Неретко инспектори наиђу и на непријављене пекаре, таксисте, али и раднике у перионицама аутомобила и производњи текстила.

Ван прописаних оквира радиле су и газде које држе фирме за чишћење зграда, а у зони нелегалних послова је све чешће и поправка и преправка одеће.

"Едукација је неопходна, да људи који раде на црно сами знају која су њихова права, да се заштите, велики је проблем када људи дођу, када почну да раде на црно су углавном угрожени и они немају могућности ни моменат да брину да ли ће им бити плаћени доприноси, порези. Он гледа само како да преживи тај моменат", каже Орбовић.

Казне за оне који нелегално запошљавају у Србији, јесу од 800.000 динара до два милиона, док, на пример у Словенији, казне иду и до 26.000 евра, а добар је пример и Хрватске, која је проблем запошљавања на црно смањила уз помоћ кампања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи