Нехумани услови у контејнерском насељу у Грачаници

Живот у нехуманим условима на Косову и Метохији није реткост. У Грачаници више породица годинама живи у контејнерима, а зими ти нехумани услови постају, кажу, неподношљиви.

Двадесетак породица већ годинама, а неке дуже од деценије, зиму дочекује у контејнерима.

"Зими као мртвачница, нисам још била тамо, али брзо ћу изгледа, а лети као гасна комора", каже Светлана Данић.

"Живимо нас троје. Ја, трудница и мој син и дете нам је на путу. Нас четворо у десет квадрата. Да ли је ту могуће да се живи и ту да нам се беба роди?", пита Зоран Илић.

Контејнерско насеље у Грачаници замишљено је као привремени смештај за особе чија су имања и куће уништени током мартовског погрома 2004. године.

Ко је могао напустио је насеље, а они који нису имали где, остали су у контејнерима. Међу њима и стари и изнемогли. Радним данима добијају по један оброк.

"У суботу нам дају по две паштете и по два хлеба, за суботу и недељу и то ти је то", наводи Милорадка Милентијевић.

Струје за сада има, али ако прекораче потрошњу, искључиће им је. Огрев још нису добили.

У насељу су и купатила заједничка. Од три функционише једно. Већина станара контејнерског насеља је из категорије социјално угрожених. Са минималним примањима. Помоћ очекују од општинске администрације.

"Оно што им је сада најпотребније то су храна и огрев. До краја недеље треба да им доставимо и храну и огрев. У сталном смо контакту и са УНХЦР-ом, оно на чему радимо је да им нађемо трајни смештај, односно, ако буде прилике, да се сагради трајни смештај за сваког понаособ", истиче председник општине Грачаница Срђан Поповић.

У општини кажу да су близу финансијске конструкције за подизање стамбене зграде, која би, према плану, била у неком од села у околини Грачанице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво