Млекарска школа у Пироту чувена по качкаваљу и дуалном образовању

Најбољи ученици Млекарске школе у Пироту лако и брзо долазе до посла. У ствари о томе више уопште не морају да брину – са две млекаре потписали су уговор да ђацима плаћају праксу и да их запосле по завршетку школе.

Ђорђе Томић из Нишке Бање је од баке научио да прави сир. Први је разред Млекарске школе у Пироту, а већ има обезбеђену и стипендију и посао.

"Уписао сам школу зато што ми се свиђа овај занат – прављење качкаваља и сира. Сада ћу све да дам од себе да будем бољи и да учим занат", каже Томић.

У радионици Млекарске школе у Пироту свакога дана се преради скоро пет хиљада литара млека. Најважније је да у процесу прераде учествују ученици и професори.

Ученица Млекарске школе Бојана Јотић, каже да ту може све да научи и најбољи су услови за рад.

Дуално образовање се подразумева. Сваке недеље прваци проводе један, а остали ученици по два дана у радионици.

"Одговорно тврдим да сваки ученик који заврши образовни профил прерађивач млека и који је одговоран и посвећен, може директно одмах након завршетка школовања да се укључи у процес производње", каже Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Зато многе млекаре желе да запосле најбоље ученике.

"Сви свршени школарци могу код нас да нађу посао. Нама је неопходан већи број деце која су завршила Млекарску школу. То је готов кадар који је неопходан свакој млекари", наводи Звездан Гавриловић  из млекаре "Милк Хаус Ниш".

Захваљујући производњи и продаји чувеног Пиротског качкаваља, Млекарска школа је свим стипендистима обезбедила бесплатане уџбенике али и смештај и храну у дому.

број коментара 0 пошаљи коментар