Хладно – топло – енергетски ефикасно

У Београду је отворен 49. Конгрес климатизације, грејања и хлађења на коме су бројни излагачи из земље и иностранства представили најновије технологије, софтвере и пројекте у тој области. На тродневном сајму биће организоване трибине и предавања о новим трендовима у области климатизације и енергетске ефикасности. У Министарству енергетике кажу да ће наредне године, повећањем средстава у Фонду за енергетску ефикасност, бољитак осетити и грађани.

Топлотне пумпе које се најчешће праве за велике стамбене објекте, због високе енергетске ефикасности почеле су да се производе и за мање стамбене јединице површине од 60 до 100 квадратних метара. После сајма ИХС у Франкфурту стижу и код нас.

"Ако се користи са вода-вода системом може да буде и до 5,5 тај сиопи, што значи да за један уложени киловат електричне енергије више од 5,5 киловата топлотне енергије добијете", објашњава Зоран Бисерчић, директор "Ваилант" Србија.

Представљен је и апарат за тзв. рекуперацију, који омогућава да без отварања прозора имате свеж, пречишћен ваздух, који се ноћу догрева. Изложен је и пројекат управљања енергијом у паметним кућама који поред уштеде енергије пружа и већи комфор корисницима. Изазов је да се омогући даљинско управљање тим системима помоћу рачунара, мобилних телефона или таблета.

"Корисник може даљински да укључи или искључи грејање или хлађење у кући. Може да командује даљински светлом када није у кући како лопови евентуално не би схватили да је кућа празна. Контролишу противпожарне инсталације, контролу приступа, који контролишу против провалу", наводи Андреј Шкорц, директор компаније "Сипатек билдинг д.о.о".

Министарство енергетике ради више пројеката енергетске ефикасности – ревитализовало је двадесет једну термо електрану, урађена је термо фасада 39 објеката, а планирају још 14. Новине и у Фонду за енергетску ефикасност.

"Више неће бити само буџетски фонд, него који ће имати знатно већа средства, неких осам до девет милиона евра годишње, где ћемо кроз тако повећану количину новца бити у могућности да изађемо у сусрет и грађанима, а не само јавном сектору као што је био случај до сад", истиче Милош Бањац, помоћник министра за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.

Циљ конгреса је представљање стручњацима и јавности нових производа из области климатизације, грејања и хлађења који се користе у зградама и за снабдевање зграда енергијом, а предвиђен је и посебан програм за студенте те струке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво