Радна места без радне снаге

Један од добрих економских показатеља које је држава саопштила ових дана јесте да је незапосленост смањена на 11,6 одсто. Али добра вест, по правилу, никад не стиже сама – истовремено послодавцима све више недостаје радна снага одређених квалификација. Најтраженији су заваривачи, бравари, кувари, пекари, све више и возачи.

Четири деценије Драгољуб Планојевић је за воланом. Каже да тренутне цене превоза и плате своде рачуницу на нулу.

Српски возачи посао траже и лако га добијају у Словенији, Хрватској, Немачкој и земљама Скандинавије. Тамо зарађују три пута више од просечне плате возача у Србији.

"Ја сам био у иностранству, прошао сам све. Горак је хлеб и тамо", рекао је Драгољуб. На питање шта би вратило возаче камиона, одговара: "Паре."

Колико возача недостаје у Србији – тешко је прецизирати. Превозници процењују око 5.000. Висина зараде најчешће одвраћа нове. Ипак, жале се и на већи проблем.

"Прво, већином су ти возачи старији, одлазе у пензију, и друго – незаинтересованост младих возача. Много је скупо и полагање за возачки испит", објашњава Ненад из краљевачког Удружења "МДТ систем".

Млади се тешко одлучују и за градилишта. Једина школа у Србији која школује тесаре прошле године морала је да угаси тај профил. План је био да се упише петнаест ђака, а заинтересованих је било само четворо.

Директорка Грађевинске школе у Београду Драгана Радовановић рекла је да деца немају представу да су то послови који су плаћени и да деца могу одмах да добију посао.

"Добар мајстор сигурно има дневницу и 50 евра, али образован мајстор. Добар мајстор вам је као и добар лекар", рекла је Радовановићева.

Тако је њих 800 у последњих годину дана тражило оверу лиценце за одлазак у иностранство. У ресорном министарству тврде – имају план да тај број буде и мањи.

"Издвајамо велика средства за адаптацију и реновирање постојећих здравствених установа, као и за изградњу нових клиничких центара. Радимо на довођењу страних експерата који едукују наше лекаре", указао је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић.

Најлакше до посла, према подацима, долазе Војвођани и код њих је незапосленост најнижа у земљи – седам одсто. У престоници десет, на западу Србије 12. Бројеви на истоку и југу забрињавају – сваки седми је без посла.

"Више инвестиција и више креирања нових радних места, што је за нас најздравије. Имамо активне мере запошљавања, имали смо их у овој години. Пробали смо у овој години пилот-пројекте, прошле године смо кренули са информатичарима, то је већ ове године заживело", навео је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Решење би могла да буде и преквалификација. Најтраженија је већ дуже време за информационе технологије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво