Нова постављења у Војсци Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је указе о осам постављења на нове дужности у Војсци Србије, саопштило је Министарство одбране.

Генерал-мајор Илија Тодоров постављен је на дужност заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије.

Школу националне одбране завршио је 2002. године, а Високе студије безбедности и одбране 2018. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2008. године, а у чин генерал-мајора ванредно 2018. године. Обављао је дужност команданта 63. падобранске бригаде за време НАТО агресије на СРЈ, команданта Специјалне бригаде, а од 2013. године је на дужности начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије. 

Генерал-мајор Желимир Глишовић постављен је на дужност начелника Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба Војске Србије.

Генералштабно усавршавање завршио је 2005. године, а Високе студије безбедности и одбране 2016. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2012. године, а у чин генерал-мајора 2015. године. Обављао је дужност команданта 3. бригаде КоВ, а од 2014. године је на дужности заменика команданта Копнене војске. 

Бригадни генерал Жељко Петровић постављен је на дужност начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије.

Генералштабно усавршавање завршио је 2007. године, а Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2015. године. На дужности команданта 1. бригаде КоВ налази се од 2014. године. 

Пуковник АРЈ за ПВД Милан Поповић постављен је на дужност начелника Управе за планирање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије.

КШ академију у Русији завршио је 2010. године, а Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2010. године. Обављао је дужност заступника команданта 250. ракетне бригаде за ПВД, а на дужности помоћника команданта за операције Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране налази се од 2015. године.

Бригадни генерал Владета Балтић постављен је на дужност заменика команданта Копнене војске.

Генералштабно усавршавање завршио је 2010. године. У чин бригадног генерала унапређен је 2018. године. На дужности начелника штаба Команде Копнене војске налази се од 2017. године.

Пуковник оклопних јединица Жељко Трамошљика постављен је на дужност начелника штаба Команде Копнене војске.

Генералштабно усавршавање завршио је 2007. године, а Високе студије безбедности и одбране 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2009. године. На дужности помоћника за операције у Здруженој оперативној команди Генералштаба Војске Србије налази се од 2013. године.

Пуковник оклопних јединица Зоран Насковић постављен је на дужност команданта 1. бригаде КоВ Копнене војске.

Генералштабно усавршавање завршио је 2012. године. У чин пуковника унапређен је 2013. године. На дужности помоћника команданта за операције у Команди Копнене војске налази се од 2017. године.

Пешадијски пуковник Мирољуб Чупић постављен је на дужност начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије.

Генералштабно усавршавање завршио је 2008. године, а Национални ратни колеџ у Вашингтону САД 2013. године. У чин пуковника унапређен је 2009. године. На дужности заменика команданта Специјалне бригаде налази се од 2015. године.

Како се наводи у саопштењу, председник Вучић је указе о постављењима на нове дужности донео на основу члана 112 став 2 Устава Републике Србије и члана 17 тачка 9 Закона о Војсци Србије.

Вулин: Уводимо генералски испит 

Министар одбране Александар Вулин уручио је, у Дому Гарде у касарни "Топчидер", Указе председника Републике Србије официрима који су постављени на нове дужности у Војсци Србије.

Вулин је честитао  официрима нова постављења и у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и у његово име поручио "да се од вас очекује много у овим тешким и немирним временима", саопштило је Министарство одбране.

Према његовим речима, Војска Србије констано јача и јача сваким даном и то кроз своје људе који испуњавају своје обавезе, који испуњавају своје задатке и који су свој живот посветили својој војсци.

"Ваша каријера није само каријера, она је животни избор, она је мисија, рекао је министар одбране и додао да су новопостављене старешине пажљиво биране и то не по томе што неко треба само формално да пређе следећи степеник у каријери и да се припреми за виши чин и наредну дужност, већ на основу врлина, заслуга и квалитета сваког од њих", рекао је Вулин.

Он је истакао да се од њих очекује да на својим новим позицијама раде као до сада и да постижу резултате који ће ову војску учнити бољом.

Како је рекао министар одбране, у Војсци Србије нема никога ко може да подразумева и очекује да је следећи корак сигуран и известан.

"Ништа се не подразумева, ништа се не може узети здраво за готово. Сваки пут свако од вас, од нас, без обзира да ли је у Министарству одбране или Војсци Србије стално се изнова доказује. Оно што је било иза нас упућује нас на будућност, али заправо је сваки дан нови дан. Свако од вас без обзира на године, чин и поштовање које је заслужио и задобио мораће да се бори", нагласио је министар, додајући да се не боре за своје позиције, него војску која треба да буде боља и сигурнија.

Он се осврнуо и на разматрање увођења генералског испита, додајући да је то раније била пракса, те да се за сваку звездицу, ново постављење или нову дужност морамо изнова борити кроз стално унапређивање знања, јер само тиме постајемо бољи.

"Тешко ћете бити бољи људи јер добри људи јесте, али бољи професионалци увек можете да будете, јер свако од нас мора и може да учи", поручио је министар Вулин и додао да у данима који долазе пред нама неће бити пуно времена за упознавање и уигравање, већ ће бити само простора да радимо као да смо одувек били ту.

Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић честитао је постављеним генералима и официрима и истакао да се од њих много очекује.

"Избор и одлуке које прате данашње указе су ставиле вас на најодговорнија формацијска места", рекао је први човек Генералштаба и истакао да одлуке о постављењима нису доношене преко ноћи нити представљају пуко попуњавање празних места, већ доказ способности постављених официра на досадашњим функционалним местима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво