Ургентни центар КЦС-а добио најсавременију лабораторију

У Ургентном центру Клиничког центра Србије почела је да ради реновирана, потпуно аутоматизована лабораторија.

У њој ће се анализирати – комплетна крвна слика пацијената, радити бројни ензими, туморски маркери, хормони штитне жлезде, полни хормони, срчани маркери, концентрација одређене групе лекова.

Лабораторија ће радити 24 сата, сваког дана у недељи и празницима, и у њој ће се анализирати узорци лежећих пацијената из Ургентног центра, свих пацијената који помоћ амбилантно затраже у Ургентном центру, као и свих пацијената Клиничког центра Србије током викенда.

Директорка Центра за медицинску биохемију КЦС-а Сања Станковић наводи да се у тој лабораторији годишње уради више од четири милиона анализа и прими више од 400.000 узорака пацијената који се лече у Ургентном центру.

Лабораторија је потпуно аутоматизована што ће омогућити минимални контакт особља с биолошким материјалом.

"С друге стране, то нам омогућава већу поузданост добијених резултата, већу ефикасност рада и да се резултати анализа добију за краће време", рекла је Станковићева за Танјуг.

Адаптација простора и набавка нове опреме обезбеђена је из донација. Лабораторију је обишао и државни секретар министарства здравља Радислав Шћепановић, као и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге и представници компаније "Рош", која је један од највећих донатора.

Шћепановић је указао на значај Ургентног центра, који је отворен 24 сата 365 дана у години за најтеже пацијенте и да је обиман посао који обављају.

"Да би се тај посао олакшао и људима и болесницима важна је добра организација у добром простору и са добром опремом", истакао је Шћепановић и додао да напредну опрему није лако набавити, те да је значајна свака помоћ и разумевање друштвено одговорних компанија.

Амбасадор Швајцарске Фипил Ге рекао је да му увек задовољство да, као амбасадор, присуствује отварању неке нове инвестиције која је резултат билатералне сарадње.

Задовољство је данас, каже, још веће, јер је реч о инвестицији у Клинички центар Србије, институцији која је посвећена пацијентима и која ће им омогућити доступном поуздану, квалитетну и брзу дијагностику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи