Радио-аматери значајни и у дигиталном добу

Пиротски радио-аматери обучавају десетак основаца и средњошколаца за помоћ у ванредним ситуацијама. У клубу стичу теоријска знања и раде на инструментима, а практична на терену. Упркос достигнућима модерне технологије, помоћ радио-аматера је некада незаменљива.

Клуб Радио-аматера у Пироту постоји од 1957. године. Због развоја модерне технологије,у једном периоду су били заборављени и скрајнути,али је последњих година њихова улога поново постала значајна, нарочито у ванредним ситуацијама. Ових дана најмлађи чланови клуба похађају обуку и спремају се за реаговање у зимским условима.

Најмлађи заљубљеници у радио-технику веома брзо су схватили да нестанак струје, непостојање сигнала за мобилне мреже и интернет није нерешив проблем. Ту ускаче стара, добра радио-веза и пружа прегршт занимљивих могућности.

"Има да се учи спеловање на нашем и међународном, па и телеграфија и свашта. Свега ту има, али по мени није баш толико тешко да ја то не би могао да урадим", каже Алекса Тошић.

Петар Тошић истиче да су добили прилику да причају са људима које не познајемо, из других држава.

"На пример, на Скајпу знамо ко се налази са друге стране, а овде не видимо", указује Петар.

База за стицање теоријског знања је Радио-клуб Пирот, а умеће и сналажљивост се показују на терену. На једној од практичних обука симулирана је потрага за несталом особом у отежаним зимским условима.

"Осећај је леп када знаш да ћеш можда пронаћи неку несталу особу и некоме помоћи, зато што већина наших вршњака не ради то и зато што смо ми једни од ретких у Србији који то раде", наводи Ненад Цветковић.

Радио-клуб Пирот однедавно је део Градског штаба за ванредне ситуације и својим искуством, знањем и специфичном опремом помажу екипама на терену.

"Ми из Радио-клуба смо већ формирали радио-мрежу за опасност која служи баш овој сврси-значи када дође до тих претрага терена. Стара планина није покривена мобилним телефоном, односно сигналом мобилне телефоније 100 одсто, па ето наши системи, наши линкови то надокнађују", истиче Бојан Божић.

Пиротски радио-аматери зато апелују на младе људе да се укључе у радио-клубове и да уђу у још једну занимљиву сферу која их поред друштвених мрежа такође, може повезати са целим светом.

број коментара 0 пошаљи коментар