Оџаци, уручени кључеви станова за 34 ромске породице

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уручила је кључеве социјалних станова за 34 ромске породице из Бачког Грачаца, Бачког Брестовца, Каравукова, Лалића и Богојева.

Пројекат изградње стамбених јединица са целокупном инфраструктуром вредан је милион и 50.000 евра, а финансиран је од стране Европске уније, суфинансиран од министарства грађевинарства, саобраћаја, инфраструктуре и финансија, уз подршку општине Оџаци и учешће са 15 одсто.

"Посебно сам срећна што ће овде живети деца и порука корисницима је да деца морају да иду у школу, јер без образовања нема напретка. Морамо сви заједно да се потрудимо да буде посла. Као што стварамо услове за живот, морамо да створимо услове и за рад", рекла је Михајовићева.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић поручила је да су овим пројектом показали да су као локална заједница успели да одговоре проблемима са којима су се сусрели на терену. 

"Предстоји нам рад на укључивању нових станара ових насеља у локалну заједницу, њихово образовање, запошљавање и инклузије уопште", додала је Васиљковићева.

Андрија Ђурић, ромски координатор општине Оџаци, нагласио је да су су изграђени не само објекти за становање, него и целокупна инфраструктура, саобраћајница, улична расвета и водоводна мрежа.

"Овде је ромско становништво 90 одсто потпуно неписмено, па је у плану и школа за одрасле и да се тако, подизањем нивоа образовања, подигне конкурентност овог становништва на тржишту рада", рекао је Ђурић.

Навео је и да је кроз ИПА фонд предвиђено и социјално предузетништво, оснивање задруге са пластеницима.

Свечаности је присуствовала и Бранислава Жарковић испред Хаузинг центра који се бави унапређењем становања социјално угроженог становништва, а који је на овом пројекту радио четири године од самог почетка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво