Удружење судија: Осуда медијских напада на председнике судова

Удружење судија и тужилаца поново је данас позвало Високи савет судства и Државно веће тужилаца да заштите судије од медијског линча и да јавно осуде такву врсту медијског извештавања.

Ово струковно удружење указује да се и поред јавне осуде струке због учесталих медијских наслова и текстова, у којима се у изразито негативном контексту помињу одређене судије и њихове одлуке, претходних дана поново у поједним медијима објављују имена судија, али и председника судова и то са њиховим фотографијама.

Оно што посебно забрињава УСТ је што се овог пута јавно позива на напад на њихов живот, наводи се у саопштењу.

УСТ сматра да је овакав нацин извештавања недопустив и пре свега опасан јер се, како тврди УСТ, јавно се позива на линч носилаца судских функција.

Удружење подсећа да су судије у свом раду независне, што, наравно, не знаци да за своје поступке никоме не одговарају.

УСТ је позвао све који поседују доказе о постојању неправилности у раду судија да се обрате Високом савету судства и да се кроз институционално деловање утврди нечија евентуална одговорност, а не да се судије именом и презименом "прозивају" у медијима.

УСТ подсећа да је начело независности судија цивилизацијска тековина успостављена у циљу обезбеђења застите права човека и грађанина, због чега се залаже за независно правосуђе, јер једино такво правосуђе је у интересу свих грађана, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво