Примењено знање, од њиве до трпезе

У пољопривредној школи "Соња Маринковић" у Пожаревцу, ученици у оквиру редовне наставе припремају здраве производе од поврћа и воћа. Део се користи за исхрану у ученичком дому, а остатак се прода на локалној пијаци. Зараду школа улаже у даљу производњу.

Све што науче на часовима, ученици пожаревачке средње пољопривредне школе одмах претварају у здраве производе. Годишње направе 10.000 тегли цвекле и џема од шљива, као и 600 литара матичног сока од ароније.

"Обожавамо овде да радимо. Прелепо је да се ради, јер се много тога научи. Или обнављамо нешто старо, или учимо нешто ново, као што је цвекла и аронија", каже ученица другог разреда Милена Спасић.

"Мислим да ће ова пракса да ми помогне у животу да лакше нађем посао", сматра ученик другог здравља Владимир Живојиновић.

Из ове школе, ученици излазе са довољно радног искуства за први посао.

"С обзиром на то да су то деца из пољопривредног краја, имају могућност да са њихових парцела и добављача добију сировину, коју могу у својим радионицама да прераде", објашњава професорка стручних предмета Мира Хркаловић.

Иако тако изгледа, ово није дуално образовање. Школа је регистрована као пољопривредно газдинство, па заокружују процес од њиве до трпезе.

"Од производње пољопривредних техничара као што су цвекла, шљиве, у радионици се све преради. То прерађују ученици прехрамбене струке и на крају све се пласира преко наше продавнице, а део производа у Дому ученика", каже директор Пољопривредне школе "Соња Маринковић" из Пожаревца.

Све што прехрамбени техничари пољопривредне школе произведу, на крају дође овде у продавницу на пијаци. Ускоро, овде ће моћи да се купи и млеко, замрзнуто тесто и други производи осталих смерова ове школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи