"У Србији 3.500 особа са ХИВ-ом, све више младих"

Прошле године од Сиде је у Србији умрло 14 особа. Код многих се инфекција ХИВ-ом открије тек када се појаве први симптоми болести. Око 90 одсто вирус добија незаштићеним сексуалним односом, а мушкарци су у много већем ризику, поручују надлежни.

Према проценама, у Србији има 3.500 људи који имају вирус ХИВ-а. Трећина њих не зна да је инфицирана, јер нема здравствене проблеме. 

Данијела Симић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" наводи да најмлађа особа која је ове године оболела од Сиде има 23 године, а најмлађа особа која је умрла 31 годину.

"Прошле године смо имали око 180 особа које су сазнале да су инфициране ХИВ-ом и 55 оболелих од Сиде и 14 умрлих. Ова статистика може да буде много повољнија уколико особе које су имале неко ризично понашање, пре свега – незаштићене сексуалне односе – тестирају на ХИВ", наводи Симићева.

Позива грађане који су се ризично понашали да дођу на тестирање.

"Тестирање је доступно током целе године у неком од института или завода, а сутра ће бити у Градском заводу за јавно здравље, у Заводу за заштиту студената, Зрењанину, Краљеву и Сремској Митровици", наводи Симићева.

Истиче да је јако битно вирус открити на време јер болест, како каже, не мора бити смртоносна.

"Има терапија, лекова, само је јако битно да се што раније дијагностикује, најбоље неких шест месеци након потенцијалног ризика и да се особе лече јер на тај начин бирају живот", истиче Симићева.

Додаје да се вирус најчешће дијагностикује код особа од 20 до 49 година, при чему је, како каже, трећина младих од 20 до 29 година новодијагностикованих са ХИВ инфекцијом.

Додаје да већина око 90 одсто вирус добија незаштићеним сексуалним односом, и истиче да су мушкарци у много већем ризику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво