Форум о циркуларној економији – Како шкарт претворити у вредност

Удружење италијанских индустријалаца у Србији Конфиндустрија у сарадњи са Амбасадом Италије и министарствима пољопривреде и заштите животне средине организује први италијанско-српски форум одрживе зелене и циркуларне економије. Потенцијалним инвеститорима представљена су 22 пројекта које је развио Италијански национални савет за истраживање, а које је Влада Србије одобрила као пројекте од великог значаја.

Протокол о сарадњи ради пружања институционалне подршке за примену иновативних пројеката који ће допринети бржем развоју и модернизацији агроиндустрије и сектора животне средине и енергетике у Србији са Италијанским националним Саветом за истраживање потписан је у јануару 2015. године.

"Морамо да чувамо природу али морамо да имамо и развој индустрије али она индустрија које неће уништити природу. У Србији ставио бих фокус на производњу млечних производа. Имамо начине да користимо неинвазивне методе и технике узгајања и животиња и неинвазивне методе производње. Када је реч о хемијској индустрији ту мислим на производњу адитива и суплемената у исхрани и козметику", наводи Мауро Маркети из Италијанског националног истраживачког центра.

У Италији је у циркуларној економији запослено пола милиона људи.

"Одрживи развој је већ дуги низ година у центру међународне политичке, економске и социјалне дебате, и данас представља глобални циљ. У том контексту, циркуларна економија је најефикасније средство за конкретне моделе одрживог развоја. Развијање циркуларне економије не само да је могуће, већ носи и конкретне погодности", објашњава Карло Ло Кашо, амбасадор Италије

Додаје да у Италији сектор циркуларне економије запошљава 500.000 људи, а процењује се да остварује промет преко 80 милијарди евра.

Србија у том погледу заостаје 20 година за развијеном земљама Европе.

"То значи да имамо прилику да сагледамо све оно што се догодило у задњих 25 година у земљама које су развијене и просто прескочимо неке ствари које ваља прескочити, а да се истовремено укључимо у најмодерније светске", наводи Горан Триван, министар за заштиту животне средине.

Улагање у циркуларну производњу не значи само побољшање ефикасности већ и уштеду, а самим тим и акумулирање ресурса и богатства. За десет година Италија је успела да преполови потрошњу сировина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи