Породично насиље велики проблем, позив да се пријаве насилници

Од почетка године у породичном насиљу убијено је 29 жена. На међународни дан насиља који им је посвећен почиње кампања "Саслушајте и моју причу", која ће трајаће у наредних 16 дана. Породично насиље и даље је велики проблем о коме је неопходно свакодневно говорити, рекла је за РТС координаторка "Сигурне куће" Весна Станојевић.

Нова законска решења дају резултате али је потребно наћи начине како помоћи члановима породице који трпе насиље након што се насилник након истека удаљења врати у породицу, рекла је за гостујући у Дневнику РТС-а координаторка "Сигурне куће" Весна Станојевић.

Према подацим, више од 90 одсто жена из страха не пријављује насиље и за то сазна тек када се трагедија догоди.

"Делимично се проблем крије и у томе да већина жена не пријављује насиље. Од 29 жена које су убијене само три су претходно пријављивале насиље. Стварне податке колико насиља заиста има немамо иако је ово велики проблем коме се очигледно не придаје довољно пажње", каже Весна Станојевић. 

Према њеним речима о насиљу над женама требало би да се прича сваки дан а не само на "Дан борбе против насиља над женама".

"Треба да постоји подсећање да ако насиље постоји, да ми треба да реагујемо, да пријавимо насиље уколико га видимо или чујемо. Ако је неко угрожен морамо да то пријавимо. Пријаве могу да буду и анонимне и оне се прихватају од стране полиције", каже Станојевићева.

Окидач да се жене пријаве у сигурну кућу је моменат када насилник почне да напада децу или када су жене већ покушавале да напусте насилника али су се враћале након чега је насиље постајало још веће.

Према речима Весне Станојевић национални СОС телефон и даље не ради због мањкавости расписаних конкурса али наглашава да је то неопходно и да је то и обавеза Србије према Истанбулској конвенцији чији је потписник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара