Грађани одлучују о трошењу општинских пара

Рок да општине и градови усвоје локалне буџете за 2019. је 25. децембар. Ове године имају више посла јер о томе за које инвестиције ће трошити новац морају да питају грађане. Изменама Закона о локалној самоуправи прописана је обавеза спровођења јавне расправе.

У Чачку од октобра, а у већини градова у фото-финишу, грађани предлажу и одлучују на шта ће се трошити заједничка каса.

Неки су за паркиће за децу, неки за гараже или за спортске терене. Иако сви одмах знају шта им је приоритет, на јавној расправи у Врању било је мало грађана.

У ресорном министарству кажу да је за сада на различите начине у договор са грађанима кренуло две трећине општина.

"Имајући у виду и веома кратке рокове за буџетирање и, наравно, захтеве Министарства финансија и упутства која су послали, сигуран сам да ће, и поред тих лимита, већ ове године велики број градова и општина то учинити", рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Смернице за буџете, општине су добиле 5. новембра. Тесан крој за инвестиције одређују укупни приходи.

"Оно што је реално, што ће доћи идуће године уз појачану активност наплате пореза, то је две милијарде и сто милиона динара", навео је Бојан Костић, члан Градског већа Врања.

Неки су већ преломили на шта ће трошити. Тако помоћница градоначелника Чачка Милица Дачић истиче да ће радити атлетску стазу и реконструкцију стазе бедема, што ће употпунити спортско-рекреативни живот у Чачку.

Према недавној анкети, ипак половина грађана није знала да може да одлучује о локалним инвестицијама. Далеко упућенији били су житељи Сремског него, рецимо, Јабланичког округа.

"У суштини, локална самоуправа није увежбана и она то први пут ради, а грађани имају лимитирани интерес да партиципирају. Сада закон то налаже и то јесте прилика да се унапреди буџетирање у локалним самоуправама", наводи Александер Грунауер из швајцарске Агенције за развој.

Колико ће се из локалних каса издвојити за инвестиције, највише зависи од прилива два пореза: на имовину, који је у просеку десет одсто укупних прихода, и пореза на зараде, који чини трећину локалних буџета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара