Новим законима до побољшања квалитета студија и студентског стандарда

У циљу побољшања студентског стандарда и самих студија, Министартсво просвете, науке и технолошког развоја најављује низ нових закона. На некима од њих ради заједно са академцима. У скупшинску процедуру требало би да уђу наредне године.

Статус и улога студената бољи су него претходних година, кажу академци најаваљујући Закон о студентском организовању на који се чека више од деценије. Индекс у овом тренутку има више од 250.000 младих.

"Пишемо Закон о студентском организовању, односно радна верзија је завршена. Сада чекамо одговор министарства и надамо се да ћемо га убрзо имати у Скупштини", објашњава Милан Савић, председник Студентске конференције универзитета Србије.

Студент проректор Универзитета у Новом Саду Игор Кнежевић истиче да је најбитније побољшање самог квалитета студија и касније што лакша могућност запослења.

Упоредо се ради и Закон о дуалном високом образовању.

"Да компаније почну одмах да ангажују младе људе још током прве године студија, да им дају врло пристојне плате за то. Такође, имамо једну заједничку мисију, а то је израда нове стратегије до 2030. године. Први пут мислим да неће бити фраза да је студент у центру те стратегије, а то је у суштини омогућавање услова да држава поднесе већи део терета, тако да високошколским установама надокнади многе трошкове које им до сада није плаћала да би они наравно то скинули са грбаче студената", наводи Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

И процес интернационализације треба да обезбеди више средстава високом образовању. Реституција, отварање компанија, старапова, све треба да омогући младима много ефикасније и квалитетније студије.

"То наравно захтева од њих да много боље уче, да немају предуге рокове студирања. Држава ће плаћати озбиљне стипендије и то је такође један закон који сада радимо – то је Закон о ученичком и студентском стандарду. Све ће то до пролећа бити у Скупштини. А у том закону ће држава, осим ових модела које компаније финанисирају, много више финансирати оно што она процени да је перспективно", додао је Шарчевић.

Наравно, увек ће бити стипендија за оне најбоље студенте из свих научних области, закључује министар Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво