Врањe у акцији "Продужимо живот"

Акцији завештања органа под називом "Продужимо живот" придружили се грађани Врања и запослени у Здравственом центру у том граду. Као регионални центар Врањска болница ће бити сервис Војномедицинској академији.

Грађани Врања и запослени у Здравственом центру у том граду, завештањем органа и потписивањем донорских картица, придружили су се акцији "Продужимо живот".

Специјалиста педијатрије Ана Стамболић прва је у Врању потписала донорску картицу. Добровољно је пристала да након смрти завешта своје органе.

Донорске картице је потписало 80 Врањанаца, међу којима је највише радника здравствених центара.

Од 3.700 људи на хемодијализи у Србији, њих 1.300 чека трансплантацију.

У Пчињском округу повећао се број пацијената којима је потребан бубрег. Тренутно их је 95 на дијализи. И простор на одељењу за хемотерапију је мали да прими све већи број пацијената, па се ради у три смене.

Врањска болница ће, као регионални центар, бити сервис Војномедицинској академији.

Проф. др Зоран Ковачевић са ВМА је нагласио да се од 8 до 10 одсто свих средстава, која се инвестирају у здравство, даје за лечење пацијената на хемодијализи, што је, према његовом мишљењу, веома скупо и да би се трансплантацијом знатно смањили трошкови.

Све религије у свету подржавају акцију донирања органа. И Српска православна црква, такође, подржава такву врсту акције.

У Србији има 24.000 донатора, а један човек који завешта органе може да спаси најмање четири других живота.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара