Држава и даље финансира јавне сервисе, можда скупља претплата

Два медијска јавна сервиса у Србији и наредне две године ће вероватно остати на мешовитом финансирању из буџета и претплате, речено је на скупу о финансирању јавних сервиса. Оно што се у истом периоду може очекивати јесте да претплата поскупи, али не преко 240 динара, наводи генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. Подсећа да је у Хрватској претплата 11, а у Словенији 12 евра.

Јавни сервис у Шведској плаћају грађани, сразмерно примањима. То је, према истраживању, најбољи модел финансирања јавних сервиса.

"Ми као јавни бродкастери сматрамо да је најбољи, најуспешнији однос онај кад је потрошач директно упућен и инволвиран у одлуке јавног сервиса", наводи Борис Бергант, виши консултант Европске радиодифузне уније.

Овогодишњи буџет РТС-а је око 90 милиона евра и финансира се претплатом и из буџета. Тако је одлучила Влада 2015. године, а очекује се да тако буде и наредне две године.

"Паре се скупљају кроз претплату и то кроз рачун за струју. И тај модел се показао добрим, зато што у Србији 100 одсто људи плаћа струју. Поред тих пара, РТС добија две године узастопно отприлике исти износ новца из буџета Србије. Претпоставка је да ће наредне године можда бити нешто повећана претплата, не много, биће сигурно испод два евра", објашњава Драган Бујошевић, генерални директор РТС-а.

Подсећа да је у Хрватској претплата 11, а у Словенији 12 евра. 

Владимир Вулетић, председник Управног одбора РТС-а, наводи да кабловски оператери не плаћају ништа јавном медијском сервису.

"Притом је веома висока претплата кабловским оператерима. Када би кабловски оператери један део оног што прикупе давали јавном медијском сервису, мислим да би наши проблеми били у великој мери решени", оцењује Вулетић.

Како је најављено, нова медијска стратегија требало би да побољша законе и обезбеди независност кроз стабилно, одговарајуће финансирање и боље управљање у оба јавна сервиса – РТС и РТВ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи