Фабрички пријем хеликоптера Х-145М за Војску Србије

Министар Александар Вулин је обишао фабрику "Ербаса" у граду Донауварту у Немачкој где је присуствовао фабричком пријему првог од шест хеликоптера за Војску Србије и предаји првог пакета опреме. Први хеликоптер стиже у Србију до марта, док ће последњи од шест договорених стићи до краја 2019. године.

Х-145М је, према тврдњама произвођача, једини хеликоптер на свету који може да полети само са једним од два мотора, у свим временским условима. Реч је о лаком транспортном и вишенаменском хеликоптеру с борбеним могућностима, који се сматра једном од најсавременијих летелица у својој класи.

Први "Ербасов" хеликоптер који стиже до марта опремљен је за акције спасавања. Реч је о хеликоптеру који може лако да се адаптира како за акције спасавања, тако и за борбу.

"Ово је пројекат који је започео још председник Вучић, као председник Владе и ево сада се приводи крају. Ово је за нас огроман технолошки напредак. Можемо слободно да кажемо да ћемо куповином ових хеликоптера прескочити две генерације. Имамо 'Газеле' које је производио 'Ербас', али то смо куповали давних 70-их и 80-их година, а ово је сада потпуно нова генерација Х-145 'Ербасових' хеликоптера, који су међу најсавременијим на свету", истакао је Вулин.

Вулин, који се састао и са пилотима и инжењерима који се налазе на обуци у немачкој фабрици, напоменуо је да наши пилоти треба да прођу кроз одговарајуће обуке и чим то буде било завршено, тај хеликоптер ће у марту месецу постати део наоружање наше војске.

"Наша војска ће постати далеко напреднија и са овим хеликоптерима ће бити вероватно и најнапреднија у читавом региону", истакао је министар Вулин.

Поредећи досадашње хеликотере Војске Србије, министар Вулин је истакао да ће нови бити далеко бољи, не само због приступа у самој конструкцији, већ и због чињенице да ће бити наоружани српским наоружањем.

"У почетку су наши партнери били сумњичави према томе да ли то можемо да урадимо, пошто се то врло ретко или скоро никада не ради, да произвођач хеликоптера допусти купцу хеликоптера да ставља своје наоружање на њега. Када су се уверили у квалитет и нашег наоружања и наших инжењера, који ће то наоружање имплементирати на ове хеликоптере, добили смо дозволу и то ће бити урађено", нагласио је Вулин.

Према његовим речима, наши пилоти су одлично савладали своју обуку и имају све похвале од представника компаније "Ербас", који кажу да нису видели пилоте који тако брзо уче и који се тако брзо прилагођавају.

"Као што знате, Србија је војно неутрална земља и ово је најбољи доказ зашто је војна неутралност баш добра за нас. Ми бирамо шта ћемо узети и са Истока и са Запада. Све што је добро за нашу војску биће део наоружања наше војске. Ово су западни хеликоптери, баш као што купујемо источне хеликоптере. Војно неутрална земља може да бира и ми ћемо ту привилегију, коју смо изборили – да можемо да одлучујемо и бирамо, љубоморно и тврдоглаво чувати", навео је Вулин.

"Ербас": Хеликоптер прилагођен потребама ВС

Директор компаније "Ербас" задужен за војни програм, Клаус Прцемек, похвалио је сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије како током процеса договарања тако и током процеса реализовања уговора.

Када је реч о хеликоптеру Х-145М, директор "Ербаса" је истакао да се тај модел у комерцијалној употреби користио у сврхе медицинских евакуација ваздушним путем, а да је за потребе Војске Србије тај ваздухоплов прилагођен њеним специфичним потребама, као што су задаци трагања и спасавања, који су специфични и за које је потребна посебна опрема.

Додао је да тај ваздухоплов може да буде прилагођен и потребама других задатака, што ће, како је истакао, Војска Србије изабрати у складу са својим потребама.

У томе се, додао је, и огледа и предност тог модела хеликоптера у односу на друге, јер уз одређени пакете опреме, он може бити кришћен и у војне и у комерцијалне сврхе у зависности од потреба, а како је истакао сви корисници су до сада били задовољни.

"Могућности које до сада у Војсци нису постојале"

На обуци у "Ербасовој" фабрици у Донеуверту су и српски пилоти и инжењери. Један од њих је и потпуковник Ивица Живадиновића, један од пилота који ће управљати хеликоптером Х-145М. Оцењује да је тај хеликоптер за Војску Србије велики технички искорак.

Х-145М има много електронске опреме и један врло изузетан ауто-пилот који му даје могућности које до сада у Војсци нису имали, наводи Живадиновић

"Захваљујући његовом врло прецизном аутопилоту он може да дуготрајно и презизно одржава место па је пилот потпуно растерећен. Позиција се одржава прецизно, може да лети у свим метеоролошким условим, има велики долет, могућност да превезе укупно 10 путника. Један је од ретких хеликоптера у свету са којим можете у склучају отказа једног мотора да потпунио безбедно наставите лет на само једном мотору", нагласио је Живадиновић.

Додао је да могућности ове летелице превазилазе могућности пилота, као и да има широк спектар употребе.

"Један сам од ретких људи који је имао срећу да лети на хеликоптеру које изашао из фабрике. Пилоти чекају цео живот да полете на новом хеликоптеру. Мени је ово други пут, имао сам срећу да пре две године полетим на Ми-17 који је стигао из Русије", истакао је Живадиновић.

Говорећи о обуци пилота и техничара, истиче да је обука изазовна и да се сви труде да је савладају што боље.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво