До краја године папирни рецепт одлази у историју

Лекари ће папирне рецепте преписивати једино када буду одлазили у кућне посете код пацијената, изјавио је министар здравља, а поводом обележавања годину дана од увођења електронског рецепта. У издавање електронског рецепта укључени су сви домови здравља у Србији, више од 3.500 апотека, док пацијенти данас од два до шест пута ређе иду код лекара.

Весна Петровић, професорка у пензији, има, нажалост, многобројне здравствене проблеме. Ипак, захваљујући увођењу електронског рецепта, посете изабраном лекару је проредила.

"Долазила сам сваких месец дана, како ми истекне рецепт и то је био велики проблем, с обзиром на то да сам имала проблеме и са куком, нисам могла да возим, баш ми је то било тешко", каже Весна.

Истиче да јој је сада велико олакшање јер добија рецепте на шест месеци и лекове може да подиже било где, не само у Беогрду.

Уштеда времена јер не исписују руком рецепте, онда више времена, јер пацијенти који су раније долазили само по рецепте више не праве гужву испред ординација и у ординацијама, али и боља контрола примене издатих лекова.

"Када отворимо е-картон, ми тачно видимо да ли узима терапију, то раније нисмо видели, оно што каже пацијент контролишемо, имамо смањење притиска, посвећени смо пацијентима", каже докторка Снежана Кушњевић Деспотовић.

У систему су домови здравља, установе за здравствену заштиту студената и апотеке, и свима је, уз неколико кликова, посао олакшан. Ређе прописивање терапије и издавање рецепата, уштеда је и у новчанику.

"Не плаћа се партиципација, нема пет месеци по 50 динара, то је 250 динара, када саберете, то је уштеда. Оно што ће бити следећа ствар јесте да до краја године избацимо папирне рецепте, да га лекар напише само у кућним посетима, врати се у базу и заведе кроз електронску форму", каже министар здравља Златибор Лончар.

За годину дана електронски је прописано скоро 65 милиона рецепата, а према подацима, у завиности од величине здравствене установе, односно броја пацијената, смањен је број одлазака лекару за два до шест пута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи