Шабачко постројење за пречишћавање вода отпад извози у Мађарску

Шабац је један од ретких градова у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода. Сав муљ, од ове јесени, извози се у Мађарску, где се користи за производњу гаса и компоста.

У једном од базена одвајају се муљ и песак, а из постројења у реку Саву улива се вода која је чистија од ње. Уместо на депонију, отпад се одвози у Мађарску.

"Док држава не реши питање одлагања муља који настане на постројењима за пречишћавање отпадних вода, Шабац је тај проблем решио. Наиме, изузетном активношћу оператера који ће са нама сарађивати у наредном периоду, стрпљењем и активностима нашег предузећа, успели смо да изменимо неке законске прописе и омогућимо да се муљ који настане у нашем постројењу извози у Мађарску", наводи Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП "Водовод".

Додаје да је то скуп пословни подухват предузећа, али да чињеница да ће се дневне количине произведеног муља са постројења извозити у Мађарску по њиховом мишљењу нема цену.

За нову инвестицију шабачки "Водовод" издвојио је 25 милиона динара.

"У процесу прераде отпадних вода на централном постројењу у Шапцу дневно произведемо између 20 и 25 тона отпада, сва дневна произведена количина отпада се преузима од стране нашег оператера и шаље се у Мађарску на даљу прераду. Поред свакодневне анализе воде, како улазне тако и излазне, ми овде на постројењу меримо и присуство загађујућих честица у атмосфери и сви досадашњи резултати су показали да су све мерене вредности далеко испод граничних вредности", истиче Рајко Шушић, руководилац постројења за прераду отпадних вода у Шапцу.

У Шапцу се годишње пречисти шест милиона кубика отпадних вода. На тај начин, поред реке, чувају се и земљиште и бунари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво