Бујошевић: РЕМ да уреди права за спортске преносе

Чињеница је да грађани Србије неке спортске догађаје од националног значаја не могу да прате на телевизијама са националном фреквенцијом. Поводом тога, генерални директор РТС-а Драган Бујошевић упутио је писмо Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ).

"У обавези смо да вас обавестимо да је предузеће Јунајтед медија ексклузивни власник телевизијских права преноса појединих спортских догађаја који су на листи најважнијих догађаја од посебног значаја коју сте утврдили 14. 3. 2018. године.

Чланом 46 о електронским медијима Републике Србије у ставу два, прописано је да регулатор благовремено саставља листу најважнијих догађаја домаћих и страних, који су од посебног значаја за све грађане и на које искључиво право преноса може остварити само телевизија која покрива целокупно подручје Републике Србије и која пружа слободан приступ емитовању свог програма.

Регулатор о томе обавештава Европску комисију.

Спортски канали Спорт клуба, који су у власништву Јунајтед медије, не располажу националном фреквенцијом. Због тога је велики део гледалаца ускраћен праћења спортских догађаја од националног значаја.

Ради се о преносима финалних мечева Светског првенства у одбојци на којима је учествовала репрезентација Србије, као и мечева фудбалске репрезентације Србије у Лиги нација и квалификација за Европско првенство 2020. године.

Ова примедба важи за све власнике телевизијских права спортских догађаја и зато сматрамо да је неопходно да предузмете мере из ваше надлежности.

Молимо вас да дате обавезујуће препоруке за догађаје од националног значаја како би се обезбедило емитовање ових садржаја на телевизијама са националном покривеношћу, као што је то урађено у суседним земљама.

Само грађани Србије нису у могућности да прате мечеве своје репрезентације јер терестријална права нису понуђена ниједној националној телевизији", каже се између осталог у писму које је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић упутио Регулаторном телу за електронске медије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво