Српским радницима у Словачкој обећана исплата до 2. децембра

Група од педесетак српских радника рекла је за "Танјуг" да су им представници словачке агенције "Раскен" обећали исплату за новембар и децембар до 2. децембра. Они су раније изјавили да су без претходно потписаног уговора о раду у нашој земљи отишли на рад у словачки град Трнава, где су, како тврде, остали без посла, плата и решења за ту ситуацију. Амбасада Србије у Братислави у контакту је са нашим радницима, као и словачким институцијама.

Српски радници, којима словачка агенција "Раскен", преко које су ангажовани на раду у тој земљи није исплатила зараде, рекли су за Танјуг да су им представници агенције данас обећали исплату после 2. децембра, а да ће их сутра посетити амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић.

Група од 50-ак радника из Србије послала је мејл Танјугу у којем наводе и да ће им бити организован бесплатан превоз до Београда или Новог Сада.

Радници кажу да им је запослени у агенцији обећао исплату за октобар и новембар и да ће им новац бити уплаћен "постнет" уплатом.

"Представници агенције обећали су да ће исплата бити од 2. децембра. Речено нам је да нам је смештај плаћен до 31. новембра. Биће организован бесплатан превоз до Београда или Новог Сада, али одлазимо без пара", навели су радници.

Та група радника је раније данас ступила у контакт са Танјугом, апелујући на помоћ, иако су се у невољи нашли између осталог и зато што нису послушали сугестије да сви који посао траже у иностранству не крећу на пут без уговора о раду.

У писму које су мејлом послали Танјугу не наводе да ли су се обратили некој од институција државе Србије, али и Словачке.

Они иначе тврде да је словачка агенција, која их је ангажовала, затворена и да нису добили плату, као ни обећану недељну аконтацију.

Додају да је словачка агенција "Раскен" са седиштем у Трнави, која их је директно ангажовала, затворена већ седам дана.

Према процени радника, преко те агенције у Словачкој је ангажовано око 500 грађана из Србије.

Радник Н. Д. (име и презиме познато редакцији) каже да је до сада радио у фабрици "Fremach" у Словачкој, на производњи пластичних делова за аутомобиле и камионе.

"У агенцију је 14. новембра упала полиција (тржишна инспекција), вероватно због неплаћеног пореза, власници агенције су задржани у притвору 48 часова, па затим 72 часа, барем су такве информације стигле до нас. Данас је шести дан како агенција не ради", каже Н. Д.

У фабрици у којој је он радио, каже, има око 50 запослених из Србије, који су из Новог Сада аутобусима отишли на рад у Словачку. "Остали смо без евра у џепу, хране нам понестаје, нервозни смо, препуштени сами себи..."

Објашњава да протеклог петка радници нису могли да узму аконтацију, која се иначе исплаћује на крају сваке радне недеље (50 евра) и да би данас по "уговору" требало да добију плату, али сумњају да ће се то десити, јер агенција не ради.

Према подацима надлежних у Словачкој, највише радника у тој земљи долази из Румуније и Србије, а само у фабрикама те земље ради 6.800 наших грађана, од којих већина нема дозволу за рад.

Амбасада у Братислави у контакту са радницима

Поводом случаја наших радника у Словачкој који тврде да им словачка агенција "Раскен", преко које су ангажовани на раду у тој земљи, није исплатила зараде, у Министарству спољних послова кажу за Танјуг да је Амбасада Србије у Братислави у контакту са нашим радницима као и словачким институцијама и да ће по потреби предузети потребне мере.

"Амбасада Србије у Братислави је о случају држављана Републике Србије у Братислави поред Министарства спољних послова Србије обавестила и Министарство унутрашњих послова и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања", кажу у Министарству спољних послова Србије за Танјуг. 

Како наводе у Министарству, Амбасади Србије у Братислави су се 20. новембра обратили држављани Србије на привременом раду у Словачкој, ангажовани преко словачке агенције за запошљавање "Раскен", поводом "могуће неисплате зарађених плата пошто су, према њиховим наводима, власници наведене агенције ухапшени". 

"Амбасада Србије у Братислави је у контакту са нашим држављанима у Трнави као и словачким институцијама и по потреби ће предузети све потребне мере у складу са својом надлежношћу".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи