Преминула глумица Радмила Радовановић Андрић

Српско глумиште остало је без београдске филмске, телевизијске и позоришне глумице, Радмиле Радовановић Андрић.

Радмила Андрић рођена је у Београду 17. јула 1934. Дипломирала је на Академији за позоришну уметност у Београду, а члан ансамбла Југословенског драмског позоришта постала је 1965. године.

Међу њене најзначајније улоге у матичној кући спадају Бланша у представи "Трамвај звани жеља" (1973), Елиза Дулитл у "Пигмалиону" (1969), Џесика у "Прљавим рукама" (1966), Зоја у "Зојкином стану" (1982)... као и улоге које је одиграла на сценама осталих београдских позоришта, у представама "Поглед с моста" Артура Милера, "Процес" Франца Кафке, "Бетон и свици" Оскара Давича, "Андора" Макса Фриша, "Богојављенска ноћ" Вилијама Шекспира, "Црнина приличи Електри" Јуџина О'Нила... 

Стваралаштво Радмиле Андрић посебно су обележиле улоге у дуодрамама "Госпођа Дели има љубавника" (1969) Вилијама Хенлија, у режији Славољуба Стефановића Равасија, са Гојком Шантићем, "Догодине у исто време" (1978) Бернарда Слејда, у режији Николе Јевтића, са Миодрагом Радовановићем, "Ноћ и магла" (1988) Данила Киша, у режији Бошка Димитријевића, са Стојаном Дечермићем, као и "Драги мој лажљивче" (1961) Џерома Килтија, у режији Миленка Маричића, са Михајлом Викторовићем, једној од најдуговачнијих представа Атељеа 212 (одиграна је 210 пута, а последњи пут 1995). 

Бројне улоге остварила је на радију, као и у телевизијским драмама.

За глумачка остварења и целокупни допринос позоришној уметности добила је велики број награда, као што су Октобарска награда града Београда 1963, Награда на фестивалу Октобарски дани у Сарајеву, Седмојулска награда 1990. те посебно признање Владе Републике Србије за врхунски допринос националној култури (2008). 

Златну арену на фестивалу у Пули Радмила Андрић освојила је 1969, улогом у филму "Моја страна света" редитеља Влатка Филиповића. 

Најзначајније улоге остварила је у позоришту. Њено 39-годишње играње у представи "Драги мој лажљивче" ушло је у Гинисову књигу рекорда као најдуже непрекидно извођење једне представе у истој подели. 

Радмила Андрић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у среду, 28. новембра, у 14.30 сати. 

Комеморација ће се одржати у Југословенском драмском позоришту истог дана у 12 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво