Светски дан телевизије

Данас је Светски дан телевизије. Резолуцијом 1996. године, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. новембар Даном телевизије. Установљен због чињенице да је телевизија главни инструмент у информисању и утицају на јавно мњење. Телевизија олакшава друштвену и културну комуникацију и подстиче сарадњу и партнерство у свету.

Први аналогни телевизијски програм високе резолуције започео је 1936. у Великој Британији.

Долазак даљинских управљача 1980. обрадовао је љубитеље магичне кутије, који су до тада морали да устану да би променили канал. Нагледаније емисије су глобални догађаји, као што су Олимпијске игре и Светска првенства у фудбалу.

Као најраширенији медиј мора бити веродостојна и преузети на себе улогу чувара и заштитника од ширења непроверених информација, лажних вести и говора мржње.

Данас је телевизија, као претеча свих накнадних усавршавања електронских медија, и даље важно средство информација о животу на планети, оном из прошлости, из садашњости и с погледом у будућност.

За дан рођења телевизије узима се 25. април 1925, кад је Британац Берд у Лондону пренео слику лутке из поткровља у радњу у приземљу, где је био монтиран пријемник.

Дванаест сати и 30 секунди трајао је најдужи телевизијски интервју без престанка, приказан у Шпанији, и у њему су гостовале славне личности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи