И приватни детективи могу да откривају лажна боловања

Вест да ће приватни детективи моћи да раде на откривању лажних боловања изазвала је велику пажњу јавности. Додатни приходи, летовање или једноставно засићеност послом најчешћи су разлози због којих се запослени одлучују да прибегну лажном боловању.

Уместо да после боловања од месец дана оду на комисију, по дознаке одлазе код специјалисте за себе или дете и са посла одсуствују још месец дана.

Када искомбинују и годишњи одмор, па опет боловање, на посао се врате после неколико месеци. Послодавац не седи скрштених руку. Чим запослени донесе дознаке, управа се обрати матичној филијали Фонда здравственог осигурања ради контроле.

"Први случај је у року од месец дана од отварања боловања, односно од оцене изабраног лекара. То је поновни преглед када ће наша првостепена лекарска комисија позвати запосленог да га поново прегледа и да погледа документацију и на основу тога утврди да ли је то боловање оправдано", каже Весна Латиновић из РФЗО.

Према њеним речима, други начин је вештачење које се спроводи у року од годину дана од оцене привремене спречености за рад, односно боловања.

"Те случајеве послодавци користе углавном код оних запослених који су чешће на боловању. Било због болести или неге детета или неког друго разлога", додаје Латиновићева.

Да би утврдио да ли је запослени на боловању здрав, послодавац може да закуца на његова врата или да ангажује приватног детектива. На тај корак се најчешће одлучују стране компаније. Ипак, чак и кад траже, детективи немају право на увид у медицинску документацију.

"Не звонимо човеку на врата зато што је то посао послодавца или његове интерне дисциплинске комисије, али зато нашим методама, кроз разговор са комшијама, пријатељима, суседима, покушавамо да добијемо податке где би то лице требало да се налази у том моменту. Ако добијемо одређена сазнања, долазимо на то место, порверавамо. Ако документујемо тог човека, рецимо да он у том моменту ради у радионици, наша изјава уз евентуално неку фотографију довољан је доказ послодавцу да покрене поступак", каже Ратко Јолић из Детективске агенције "Протекта".

У протеклих годину дана Фонд за здравствено осигурање обавио је око 2.000 контрола. Шездесет одсто по захтеву послодавца, а остало по службеној дужности.

Кад следећи пут посмислите да узмете подуже боловање, размислите о томе да ли би послодавац могао тиме да се позабави. Осим што ризикујете да останете без зараде, могли бисте да останете и без запослења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво