Почаст студентима и професорима погинулим у Великом рату

Универзитет у Београду био је једини европски универзитет бомбардован у Првом светском рату. Изгубио је 350 студената, хиљаду и двеста их је рањено. Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен-плоче у холу Ректората, академска заједница обележила је стогодишњицу завршетка Првог светског рата.

Судбину српске државе и престонице делио је и Универзитет. Ратовало се, гинуло, али и одлазило у иностранство: студенти на школовање, а професори у националне мисије, да у савезничким престоницама бране и образлажу циљеве своје земље.

"Влада Краљевине Србије је 1916. године повукла многе, углавном најмлађе студенте са фронта и послала их у Француску и Велику Британију на завршетак школовања. Они су се тамо придружили онима који су тамо већ били, спасени са обала Албаније. На позив војних власти, око 300 њих се враћа у Србију", каже Милош Ковић, професор Филозофског факултета у Београду.

То је био само први талас повратника са европских универзитета. Ипак, њих триста педесет није се вратило из Великог рата.

"Нама је изузетно важно да сачувамо успомену на оне који су дали своје животе за нашу земљу и за наш универзитет. Мислим да од нас самих зависи у којој мери ћемо одржавати тај однос према жртвама које су учињене за нас. Нико други то неће чинити ако ми то не чинимо. То је део идентитета Универзитета", каже ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Назависно од свих друштвених и технолошких промена које су се десиле у међувремену, морамо се изборити за трајне вредности. Ако то успемо, њихова жртва неће бити узалудна, закључује ректорка Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи