Преглед штампе (15.12.2008.)

Прес: Половина НИС-а вреди мање од 400 милиона; Блиц: Унмик крије податке о трговини органима; Политика: Динкић други пут председник Г17 плус; Новости: ”Пунто” чека у резерви

Дневне новине данас пишу о вредности НИС-а, истрази о трговини људским органима на Косову, новом мандату Млађана Динкића на челу Г-17 плус, алтернативним решењима "Заставе" услед одлуке Фијатове централе у Торину да због кризе у аутомобилској индустрији све запослене упути на принудни једномесечни одмор, ...

 

Половина НИС-а вреди мање од 400 милиона

Половина „Нафтне индустрије Србије" више не вреди 400 милиона евра као што пише у енергетском споразуму Русије и Србије, али ћемо ипак испоштовати овај договор, каже за Пресс Дмитриј Малишев, шеф преговарачког тима „Гаспромњефта" за продају НИС-а.

Уговор ће сигурно бити потписан до краја године, како је и раније договорено, рекао је Малишев за "Прес". "Преговори су конструктивни, и то је све што могу да кажем. Постоје нека техничка питања о току преговора. Чим приђемо некој завршној фази, биће одређен датум потписивања."

"Колико је нама познато, српска страна је добила неопходне гаранције међудржавним енергетским споразумом који је потписан у Москви. Он обухвата сва три пројекта - гасовод, складиште у Банатском Двору и НИС", прокоментарисао је Малишев противљење јавности због непостојања гаранција за "Јужни ток".

"Осим тога, недавно је потписан протокол владиног међудржавног комитета с Русијом. Српска страна је то прихватила као довољне гаранције. Морамо да знамо и да је, с обзиром на финансијску кризу у региону, пала цена свих источноевропских компанија. То се односи како на „Гаспром", „МОЛ", „ОМВ", тако и на НИС. Сматрамо да она цена која је била уговорена у условима када је потписан међудржавни енергетски споразум више није реална."

Малишев сматра да половина НИС-а вреди мање од 400 милиона евра. "Ипак стојимо иза тога што смо обећали у међудржавном уговору. Такође, без обзира на спекулације о којима се сада прича, реконструкција и модернизација рафинерија започеће одмах, чим постанемо акционари НИС-а. Не планирамо да затварамо рафинерије, као што пишу медији, а наш план је да од НИС-а направимо лидера у региону и надамо се да ћемо то и урадити.

Новац за реконструкцију биће инвестиција „Гаспрома", коју ће НИС након завршетка реконструкције и модернизације да врати „Гаспрому", каже Малишев и додаје да ће се то ће десити када буде завршена реконструкција и када НИС буде могао да производи гориво које ће бити конкурентно.

- Ми предлажемо да као зајам НИС-у дамо те инвестиције на дужи период, уз ублажен систем враћања средстава. Они у дужем року неће бити у обавези да нам враћају, а вратиће нам новац када финансијски ојачају.

- Она сума коју ћемо ми да дамо за реконструкцију и модернизацију биће враћена „Гаспрому", али, понављам, онда када НИС стане на ноге! О томе се сада договарамо, али претпостављам да ће то бити за десет година.

Унмик крије податке о трговини органима

По налогу Владимира Вукчевића, представник српског Тужилаштва за ратне злочине отпутовао је у Њујорк и прекјуче од заменика генералног секретара УН за мировне операције Алана ле Роја затражио комплетан извештај међународних истражитеља о продаји органа отетих на Косову и Метохији.

Реч је о извештају који је половином јуна 2004. сачинила петочлана форензичарска комисија Унмика са КиМ после посете „жутој кући" у месту Бурељ у Албанији, у којој су, како се сумња, припремани Срби за вађење органа. Иако су представници Унмика у почетку тврдили да такав папир не построји, Тужилаштво за ратне злочине је овог пролећа дошло до записника о увиђају у Бурељу, али се испоставило да у њему недостаје девет страна.

Како „Блиц недеље" сазнаје, неко је на овај начин покушао да сакрије низ веома важних података за истрагу, укључујући и имена неких људи за које постоје индиције да су умешани у овај злочин.

Подаци из поменутог извештаја могли би да буду изузетно значајни за даљи ток преткривичног поступка, будући да је у међувремену тужилаштво дошло до низа нових информација и сазнања, као и изјава сведока о трговини људским органима, логорима и масовним гробницама у Албанији где су сахрањивани отети са Косова и Метохије.

У овом обимном материјалу, посебну пажњу привлаче подаци о трансплантацијама бубрега на клиникама у Тирани и Скопљу у време НАТО бомбардовања, када су припадници ОВК отели неколико стотина Срба с Косова и Метохије и пребацили их у логоре у Албанији.

Тако је током 1999. и 2000. године у болницу „Мајка Тереза" у Тирани примљено 75 Албанаца са Косова и Метохије са тешком инсуфицијенцијом бубрега. Готово половина болесника је остала у Албанији, а за петоро је урађена трансплантација бубрега. Од осталих пацијената, 25 је послато у Италију, а 15 у Аустрију, где су чекали трансплантацију бубрега.

Када је једном албанском хирургу постављено питање да ли зна да су људски органи које је пресађивао у поменутој болници илегално прибављени, он је уз нелагоду одговорио да „ако је и било таквих случајева, хирурзи се не могу сматрати одговорним".

У исто време око 70 косовских Албанаца, са истим обољењем, примљено је и у скопске болнице. Некима су урађене трансплантације бубрега, а неки су упућени у друге земље на лечење.

У непосредној вези са пресађивањем бубрега у тиранским болницама је и извештај америчке Централне обавештајне агенције(ЦИА) о сумњивим токовима новца у Албанији. Трагајући за рачунима Ал каиде, ЦИА је у банци „Дарданија" у Тирани открила рачун на који је под видом донација или помоћи пристизао новац који је користила ОВК.

Новац с овог рачуна пребациван је у банке на Кипру, Швајцарској, Италији и Немачкој. Неки од ових трансфера достизали су милионске износе у немачким маркама и америчким доларима, а као један од корисника помиње се високи албански политичар. Извор „Блица недеље" каже да постоји озбиљна индиција да је то новац добијен од трговине органима отетих Срба са Косова.

Динкић други пут председник Г17 плус

Као једини кандидат за председника Г17 плус, на јучерашњој изборној Скупштини странке, досадашњи лидер Млађан Динкић по други пут је изабран на ту функцију гласовима 3.311 делегата од укупно 3.467 колико их је присуствовало седници у „Сава центру". Осим досадашњих потпредседника Верице Калановић, Иване Дулић-Марковић и Томице Милосављевића, од сада ће тај посао обављати и Сузана Грубјешић, шефовица посланичке групе ове партије у Скупштини Србије.

Обраћајући се делегатима у свечаном делу Скупштине, Динкић је казао да је „прилично размишљао", али да је кандидатуру за председника странке прихватио под условом да добије подршку чланства да реформише партију.

„Сви који су ушли у ову странку због идеје да мењају Србију, добро су дошли. Онима којима је новац попио мозак и који су због личних интереса у партији, нема више места у Г17 плус. То не важи само за нашу странку, већ много више за оне партије које имају већи број чланова, више функција и веће привилегије", нагласио је Динкић и додао да реформа Г17 плус треба да буде почетак реформе других странака.

Он није именовао партије на које је мислио, док је Томица Милосављевић на питање „Политике" да ли је то била порука Демократској странци, одговорио да је „све порука за оне који хоће да слушају".

Динкић је најавио да ће министри из његове партије предложити конкретне мере за измену система плата у јавним предузећима и додао: „Ако је прича о платама у јавним предузећима покренута да би се систем променио, како то да никоме, осим нама, не смета што нису објављене плате менаџмента у Нафтној индустрији Србије".

Убрзање европских интеграција и јачање економије остају приоритети Г17 плус којих се она неће одрећи без обзира на нападе које трпи на политичкој сцени, рекао је Динкић наглашавајући да ће добронамерне критике прихватити и да се неће повлачити пред нападима, већ да ће истрајати. Он је казао да „лично гарантује" да ће се Србија у току следеће године наћи на „белој шенгенској листи", док је за стицање статуса кандидата за чланство у Европској унији казао да не зависи само од Србије.

Побољшање односа са суседима још један је циљ који је издвојио лидер Г17. Додао је да „неки измишљају непријатеље, јер не могу да понуде решење за стварне проблеме", те да нама нису непријатељи ни Босна и Херцеговина, ни Хрватска, ни Црна Гора, ни Македонија.

Када је о Косову и Метохији реч, он је казао да је, уз дипломатску борбу, потребно помоћи сународницима који живе у јужној покрајини и обезбедити им посао, плате и здравствену заштиту.

За његову странку, као и за владу у којој учествује као министар економије и регионалног развоја, неки од циљева које је поменуо јесу и завршетак Коридора десет, регионализација Србије, борба против корупције.

"Пунто" чека у резерви

Око 150 "Фијатових" стручњака у групама ће до божићних празника руководити уклањањем старе опреме из "Заставе" и радити на припреми терена за формирање Друштва "Фијат аутомобили Србија" без обзира на то што је централа у Торину, због кризе у аутомобилској индустрији, одлучила да половином месеца све запослене упути на принудни једномесечни одмор.

Вест из Италије је све забринула, иако челници "Заставе", који су укључени у рад са италијанским стручњацима, за "Новости", кажу да до недеље нису добили никакве назнаке да може доћи до застоја у реализацији пројекта "Фијат аутомобили Србија".

Према речима Зорана Радојевића, генералног директора Групе "Застава возила", фабрика аутомобила има алтернативна решења и у случају да дође до застоја у реализацији пројекта између Владе Србије и "Фијата". Линија за производњу "пунта" сваког тренутка може да се активира, а на тој траци може да се производи бар још један савремени модел. То је само једно од решења.

- Чињеница је да морамо бити спремни на све солуције, али смо убеђени да развој овог предузећа није доведен у питање. Сви послови се одвијају према планираној динамици. Тренутно су актуелни радови на уклањању старе опреме. На сложенијим захватима се ради и у три смене. То су захтеви италијанских партнера. Одлука о измештању крупне опреме сигурно не би била донета да постоји било какво колебање код партнера из Италије.

И у Скупштини града кажу да имају свакодневна уверавања да ће се на формирању предузећа "Фијат аутомобили Србија" радити свакодневно. Локални парламент је у петак донео одлуку о детаљној регулацији круга "Заставе", што је предуслов да се граде неки објекти потребни новој фабрици аутомобила, а за доношење те одлуке су се распитивали и челници "Фијата".

Челници "Заставе", који учествују на свакодневним састанцима са стручњацима и менаџерима из Италије, кажу да њихово присуство у толиком броју најбоље говори да се и не помишља на одустајање од посла у Србији.

Договором представника Владе Србије, Агенције за приватизацију и "Заставиних" синдиката од прошлог месеца, стара опрема се складишти у кругу "Фабрике аутомобила". У погонима "Финализације" и "Резервних делова" обезбеђено је 20.000 квадрата за смештај те опреме.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво