Радојичић: Желимо да Београд буде још боље место за одрастање

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је најмлађим Београђанима и њиховим родитељима 20. новембар, Међународни дан детета, и истако да малишани заслужују да стално радимо на томе да Београд буде још боље место за живот и одрастање.

Градоначеник је рекао ће Град Београд наставити да пружа подршку и помоћ свој деци којој је то потребно, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

"Одговорни смо, пре свега, према најрањивијим групама, а то су деца без родитељског старања, сиромашна деца, као и деца са развојним потешкоћама. Приводимо крају пројекат пресељења Прихватилишта за децу и младе, које ће после 20 година постојања на привременој адреси добити своју нову зграду на Звездари. На 1.700 квадратних метара нове зграде, знатно смо повећали капацитет за пријем деце, обезбедили боље услове за кориснике, дневни боравак, едукативне радионице, сензорну собу, просторије за игру и кабинет за информатику. Циљ нам је да свако дете тамо добије шансу да развије своје пуне потенцијале", наводи градоначелник.

Радојичић је подсетио да у току године кроз ово прихватилиште подршку добије и до 600 деце, узраста од 7 до 18 година, и нагласио да ће нови простор моћи да прими већи број деце.

У оквиру ове установе, први пут у градској надлежности је још једна услуга - дневно прихватилиште за децу - свратиште, којом пружамо подршку и помоћ најрањивијој групи, у највећем ризику, деци на улици, којој је потребна хитна заштита и смештај.

Отварање је планирано почетком следеће године, додао је градоначелник.

Градоначелник је подсетио и на друге услуге заштите најмлађих Београђана. Београд има и Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју - установу за децу и младе са сметњама у менталном развоју, аутизмом, вишеструким поремећајима, Rett синдромом и са оштећењем слуха.

Услуге овог центара, које се реализују у оквиру 16 дневних боравака територијално распоређених у граду Београду, користи око 600 деце и младих са сметњама у развоју.

Радојичић наводи да Град Београд пружа подршку очувању породице. 

Породиље у Београду имају право на једнократно новчано давање које остварује свака породиља, у износу од 10.000 динара, право на једнократно новчано давање незапосленој породиљи у износу од 25.000 динара и право на једнократно новчано давање породиљи за прворођено дете у износу од 10.000 динара. Одлуком Града Београда, од 29. јуна омогућено је право на новчану помоћ Београђанкама и за треће дете, у износу од 30.000 динара.

"Напомињем да једно право не искључује друго, тако да све породиље којима је то треће дете, поред 10.000 динара које добијају од Града Београда, оствариће и додатних 30.000 динара, што укупно износи 40.000 динара", закључио је градоначелник.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво