Како подстаћи образовање код Рома

Роми, као најбројнија мањинска заједница у Европи, и даље се сматрају маргинализованим и дискриминисаним. У Србији њих више од 70 одсто је потпуно или функционално неписмено, а основну школу заврши сваки шести. На северу земље ситуација је нешто боља – у већини школа ромски језик је део обавезног школског програма.

Богојево код Оџака више од пола века је "привремени" дом за стотинак Рома досељених из околних општина. Пут није асфалтиран, струје има тек у понеком дому, а воду доносе са једне једине чесме. Пут до школе проходан је само када нема кише или снега.

Мануел Дире из Богојева каже да иде у пети разред и воли математику.

"Трудимо се да иду, да похађају редовно школу, што је једино решење да не живе као што смо ми раније живели", каже Слађан Оршош из Богојева.

Десетак километара даље, у бачком селу Дероње пуне школске клупе. Наставу ромског језика похађа педесеторо ђака. Све више Рома завршава средњу школу, док на факултете одлази мање од једног процента.

"Девојчице се много више образују, колико је у ствари образовање битан излаз из те учмалости, да се изађе из запећка. Примера ради, ми смо прошле године имали девојчицу која је ромске националности, а била је ђак генерације", каже педагошки асистент Маја Јовановић.

Нередовно похађање наставе и даље је један од највећих проблема.

"Деца која нису толико редовна долазе на индивидуалне разговоре код педагога, код педагошког асистента, заједно са родитељима. Доста смо добри у томе и успевамо да превазиђемо тај проблем", каже педагог Марија Стојановић Анђелић.

Сиромаштво, рано напуштање школе и малолетнички бракови и даље су кључни проблеми са којима се суочавају припадници ове националне мањине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво