Европљани баце 80 милиона тона хране годишње

Чак 20 одсто европског становништва живи на ивици сиромаштва и нема редовне оброке, и поред тога што се у Европи годишње баци 80 милиона тона хране, упозорио је председник Европске федерација банке хране Жак Ванденшрик.

Жак Ванденшрик је на конференцији "Лидери трансформације друштва" указао да храна јесте важна свима, али да је "још важнија онима који не могу да је приуште".

"Око 20 одсто европског становништва живи на ивици сиромаштва, то је велики проблем нашег друштва", истакао је Ванденшрик.

Како каже, ако Европа хоће да буде лидер у достизању циљева одрживог развоја из Агенде 2030, УН мора да реши питање хране.

"Бацање хране је скандал, и етички, и друштвени, скандал по питању животне средине и привредни скандал", поручио је Ванденшрик.

Додао је да се велики део хране баца и пре него што дође до потрошача, као и да је бацање хране трећи највећи загађивач животне средине.

Ванденшрик је напоменуо да Европска федерација банке хране (ФЕБА) има велики број банака хране у 23 земље у Европи, међу којима је и Србија.

"Поделимо четири милиона оброка дневно. Процена је да би од 80 милиона тона хране могли да повратимо годишње 20 милиона", рекао је Ванденшрик.

Напоменуо је да у Европи има довољно хране која је доступна, али коју треба сакупити.

"То је питање солидарности", додао је Ванденшрик.

Конференцију "Лидери трансформације друштва" организује Адријамедија група, у сарадњи са Министарством пољопривреде, Министарством заштите животне средине, Министарством за европске интеграције и Министарством без портфеља за регионални развој, као и Привредном комором Србије, Ам Чамом, Хемофармом, Атлантик групом и другим партнерима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво