Првих пет директора школа добило лиценце

Од 362 директора школа и предшколских установа који су прошли обуку, првих пет данас су полагали испит и добили лиценце. Лиценцирање актуелних директора мора бити завршено до 2021. године.

Лиценце су добила три директора основних школа, један директор средње школе и један предшколске установе.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да су обуку прошли директори који су добили највише оцене у екстерном оцењивању школа и да ће они први добити лиценце.

"Од директора школа зависи много. Ако ту седе људи који професионално раде свој посао, који су добри педагошки руководиоци, одлични менаџери, знају како изгледа савремена школа, онда смо ми на правом путу", рекао је министар новинарима.

Подсетио је да се данас у избор директора мешају сви – локалне самоуправе, синдикати, али да већина не значи и квалитет.

"Од тога се можемо одбранити само ако имамо јако строге критеријуме за лиценцирање и строге обуке", појаснио је Шарчевић.

У првом кругу, подсећа, биће лиценцирана 362 директора који су прошли обуку. Министар очекује да ће до краја школске године бити завршено лиценцирање више од половине директора.

Део испита представљање истраживачког рада

Лед за лиценцу пробила је директорка ОШ "Николај Велимировић" из Шапца Весна Живановић, која је полагала пред комисијом Министарства просвете.

Део испита представљао је и истраживачки рад. Живановићева каже да када су све што је урађено у школи ставили на папир могли су да сагледају шта је добро и шта треба поправити.

Међу директорима који су данас добили лиценцу је и директор Техничке школа Ваљево Бранко Голоскоковић. Његово истраживање које је представио комисији било је "Примена наставних метода са гледишта ученика и наставника", чији је закључак да ученици и наставници имају дијаметрално супротна виђења метода које се примењују у настави.

Рекао је да је у његовој школи највећи проблем што су наставници углавном инжењери који нису најбоље потковани са методичко-дидактичким обукама.

Ускладити теорију и праксу, примењивати закон, а не бити ригидан - признају није увек лако и захтева посебне вештине.

"Да буде лидер, да има добре менаџерске способности, са запосенима са ученицима, да развија добре односе, да имате добар етос то је најтеже", каже директор Голоскоковић.

Лиценцу је данас добила и директорка ПУ "Дечје царство" из Велике Плане Марија Старчевић. Припрема за испит је била велики изазов за њу, али и цео колектив.

Садашњи директори школа у Србији имају рок до 2021. године да добију лиценце. Рок за лиценцирање сваком новоизабраном директору је две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво