Костић: САНУ не може да живи ван средине у којој делује

Присуство САНУ у медијском простору је неминовност и захтева да изградимо мудру стратегију, поручио је у беседи председник те институције Владимир Костић на обележавању дана САНУ, истакавши да је Академија исувише дуго гајила филозофију ћутања као кућну мудрост.

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић рекао је да је дан после Изборне скупштине САНУ, док се нису слегли утисци, започет скуп о људским правима који је организовао Тибор Варади, а увече је отворена изложба слика "Марко Челебоновић".

"Док су избори у САНУ месецима били праћени, повремено са несумњивом активистичком једностраношћу, дан после који одражава суштину ове куће, упркос обавештењима, испратио је тек неутрални, не посебно заинтересован жамор ван САНУ, а, да будемо искрени, и у САНУ", рекао је Костић у обраћању.

Тај пример је, истиче, парадигма позиције у којој се САНУ налази када су у питању јавност и медији.

"САНУ је исувише дуго гајио филозофију ћутања као кућну мудрост", рекао је Костић објашњавајући да је то делом наметнуто искуствима са "случајем Меморандум", а делом кроз традицију универзалног одговора "примили к знању" кад год би се суочили са неразумевањем, па и хостилношћу.

Та времена су, навео је, прошла, и поручио да САНУ не може да живи ван средине у којој делује, нити може да очекује да у будућности не буде стално процењивана од група и појединаца, добронамерних, али и оних других, из много разлога недобронамерних.

"САНУ је унеколико препустила простор својим критичарима искрено и вероватно наивно верујући у моћ чињеница и елаборираних објашњења, док смо се упоредо у електронским медијима и друштвеним мрежама збуњено суочавали са правим вербалним насиљем, релативно стереотипним оптужбама и коначно, пресудама. Јесмо ли прошли нерањени – нисмо!", рекао је Костић.

"Присуство САНУ у медијском простору је неминовност. Захтева да изградимо мудру стратегију медијског представљања", рекао је Костић додајући да су направљени први кораци.

Обележавању Дана САНУ присуствовали су патријарх Иринеј, министри Шарчевић, Вукосављевић и Лончар, представници Академије наука и уметности Републике Српске, ректори универзитета, представници амбасада, установа културе и науке и других верских заједница.

Српска академија наука и уметности обележила је свој Дан представљањем нових дописних чланова, отварањем Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију и отварањем сталне поставке збирке Кабинета за медаље Архива САНУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво