Психолози у Министарству рада како би радници били успешнији

Какви су односи међу запосленима у Министарству рада, запитали су се многи на вест да то министарство ангажује четири психолога, и то од специјализоване агенције. Министар одговара да је то део припреме за нову систематизацију, коју сва министарства треба да спроведу од 1. јануара. Синдикати и стручњаци сматрају да су психолози запосленима потребни, али кроз јачање таквих служби у предузећима.

Корак ка систематизацији, прво је урадило Министарство рада, преиспитаће се тимски рад, компетентност и ефикасност пословних процеса.

"То раде лиценцирани психолози који се баве тиме, њих нема у Влади", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад борачка и социјална питања.

На питање да ли ће и остала министарства радити на исти начин ангажовањем агенција или постоји могућност да се ојача сектор за људске ресурсе који постоји у Влади, министар одговара: "То је одлично питање за друге министре , ја ћу радити овако, верујем у то што радим, да радим праву ствар, не бих радио другачије".

На тендер министарства јавила се само једна агенција, која ће за своју услугу дибити нешто преко четири милиона динара. Власница те агенције, иначе професорка једног од приватних факултета, није нашла времена за разговор пред камером. Са друге стране, министар прецизира шта очекује од њиховог елабората.

"Очекујем да направимо нову систематизацију која ће бити по мери запосленог, првенствено да буду задовољни, да знају шта раде, да то буде у опису посла и у уговору о раду, и оно што је најважније да им се то рефлектује на учинак", каже министар Ђорђевић.

У синдикату који окупља највећи део запослених у јавним предузећима и службама, сматрају да код њих треба јачати сектор људских ресурса. То за сада успешније чине неке приватне компаније, а проблеми су нагомлани.

"Утицај менаџера у појединим случајевима су практично унапредили погоршање међуљудских односа, ми смо дошли у ситуацију да је запослени остао сам, да се бори сам за себе. Нема емпатије, службе које су се тиме бавиле су се укинуле, остале су само оне које се баве неком селекцијом", каже Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката.

Стручњаци подсећају да је код нас на хиљаде психолога на евиденцији незапослених, и да места у службама које брину о радницима, има.

"Његов посао није само регрутација, он мора да буде у констатној комуникацији да води рачуна о њиховим способностима и о њиховом усавршавању и томе да свако од њих оствари свој пуни потенцијал", каже Бојан Урдаревић, професор радног права.

Да правну и сваку другу заштиту радници тешко остварују у самом предузећу, потврђује и податак што поред медијације и Агенције за мирно решавање радних спорова, сваке године више од 30.000 њих правду тражи пред судом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво