Хуманост у тренуцима највеће туге

Недавно је једна шеснаестогодишња девојка одлуку да проба дрогу платила животом. Ни поред вишедневне борбе нису могли да јој помогну ни стручњаци ВМА. Њен живот се угасио, али су родитељи показали велику хуманост – даровали су њене органе и продужили шест живота.

"Докторка Емилија и докторка Мина су дошле и рекле: мислимо да имамо срце за Вас. У том моменту је било да ли да плачем, да ли да се смејем. То су заиста изузетно помешана осећања. Радујете се неком свом продужетку живота, а опет тугујете са животом који је то омогућио", прича четрдесетједногодишња Тамара Добричић из Аранђеловца.

Тамара има троје деце. Десетак дана од трансплантације се добро опоравља. Почела је да устаје, ради вежбе, једе, и не престаје да се смеје.

"Овде имам физичку подршку свих сестара, али много важнију – психичку подршку", каже Тамара.

Директор Клинике за кардиохирургију Светозар Путник објашњава да се радило о хитној болесници, која је имала срећу да се, са једне стране појави донор, а са друге стране огромна захвалност породици која је дала пристанак да се трансплантације ураде.

"Урађена је једна трансплантација бубрега на ВМА, једна у Тиршовој и потом трансплантације јетре, рожњаче и срца у Клиничком центру Србије", каже професор Путник.

У Србији нема довољно донора па су многи пацијенти на листама чекања и деценијама.

Многи, нажалост, не дочекају трансплантацију. Иако је Законом прописано да смо сви потенцијални донори, то није много променило ситуацију.

"Измена закона не може да доведе до повећања броја процедура. Управо кроз овакве примере врхунске хуманости и, с друге стране, резултате, када имате младе људе који живе са трансплантираним органима – то ће променити свест грађана", сматра професор Путник.

Трансплантације нема без сагласности породице потенцијалног донора. А то је одлука немерљиве вредности. Зато су многе болнице у Америци, Кини, Јапану, увеле шетњу у част донора.

Особље болнице, лекари и сестре праве својеврсни кордон од болесничке собе до операционе сале, где се обавља последња операција – када се донору узимају органи који значе продужетак живота другима оболелима.

Стоје мирно у тишини, у знак захвалности за велики чин хуманости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи