Пашалић: Бескомпромисна борба за права детета

Бескомпромисна борба у циљу пуног остваривања права детета и посвећен рад свих надлежних у држави како би сваком детету омогућили безбрижно детињство и правилан развој, морају бити наш свакодневни и најважнији циљ, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Светског дана детета, који се сваке године обележава 20. новембра на годишњицу усвајања Конвенције о правима детета.

У току претходних годину дана Заштитиник грађана је у области права детета примио скоро 300 притужби, а готово трећина њих односи се на насиље над децом. Да би се предупредили наредни случајеви свих облика насиља над најмлађом популацијом, Заштитник грађана је надлежним органима упутио око 50 препорука, наводи се у саопштењу.

Законодавни оквир за остваривање и заштиту права детета у Србији је унапређен, али су системи превенције и заштите деце од насиља, злостављања, занемаривања и искоришћавања и даље неефикасни и недовољно развијени, док законска забрана физичког кажњавања деце и даље не постоји, указује Пашалић.

Насиље над децом, било да се догађа у породици, у школи или међу вршњацима, оставља вишеструке и дуготрајне последице на физичко и ментално здравље детета, његов психо-социјални развој, а у најекстремнијим случајевима доводи и до смрти детета, упозорава Пашалић.

И поред тога што је доношењем новог Закона о сперчавању насиља у породици унапређена сарадња органа који су надлежни да штите децу од насиља, још увек се уочавају пропусти у њиховом раду.

Поражавајуће је, истиче Пашалић, што и даље морамо да указујемо да право на безбедно одрастање и развој имају и деца из посебно осетљивих група - сиромашна деца, деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, тешко болесна деца, деца која живе и раде на улици, деца која живе у руралним срединама, деца избеглице и жртве рата, деца жртве насиља, наводи се у саопштењу.

Пашалић истиче и да се сексуално насиље и даље тешко открива.

Он поздравља најаву Министарства просвете о изради новог образовног пакета о сексуалном образовању, како би деци, родитељима и запосленима у образовном систему, био обезбеђен извор информација о сексуалности, репродуктивном здрављу, приватности и заштити од сексуалног злостављања и искоришћавања.

"Данас не треба заборавити посебно талентовану децу, која освајају награде на престижним такмичењима у свету, а која су невидљива у мору свеприсутног шунда", истакао је Пашалић.

На Светски дан детета, Заштитник грађана представиће Посебан извештај о стању права детета у Србији, који анализира законодавни оквир у овој области, његову усклађеност са међународним стандардима и ефикасност примене у свакодневном животу детета, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво