Пластика - практична и потенцијално опасна по здравље и околину

Европска унија забранила је производњу пластике за једнократну употребу, а одлука ће почети да се примењује 2021. године. У оквиру глобалне кампање о смањењу употребе тог материјала, српски еколошки активисти тражили су јасније обележавање пластике која садржи опасне хемикалије.

Пластичне чаше и исто такав прибор за јело - могу бити синоним за брзо поспремање после гозбе. За стручњаке - могући реметилац здравља јер пластика често садржи и штетне хемикалије. Ма колико танка била, никада у потпуности није биоразградива.

"Препоручујемо потрошачима да обрате пажњу на ознаку пластике и да то не буду ознаке 3 и 7", напомиње Јелена Милић из организације Алтернатива за безбедније хемикалије (АЛхем).

Хемијске супстанце које чине пластику савитљивом, које је ојачавају или чине отпорнијом на високу температуру су међу највећим загађивачима. 

Доктори их називају и ендокриним реметиоцима. Немају акутни утицај на здравље али је доказано да се таложе у организму и преносе на потомство. 

"Показано је да имају велику улогу у репродуктивним поремећајима, у поремећајима рада штитасте жлезде, у разним другим метаболичким процесима - гојазности", објашњава ендокринолог др Марија Милетић.

Српски потрошачи читају ознаке на производима углавном на храни и производима за малу децу. О опасним хемикалија у пластичним играчкама за старију децу ретко ко води рачуна.

"У Немачкој сте имали случај да буде повучено око 130 играчака, у Србији ни једна играчка, тако да ми у Србији очигледно имамо најбезбедније играчке", рекао је Ненад Бумбић из Удружења "Заштита потрошача".

У Србији постоји Закон о хемикалијама. Обавезује трговце да потрошачима који то захтевају обезбеде информације о томе да ли производ који желе да купе садржи потенцијално опасне састојке.

Уколико ту информацију немају, дужни су да питају произвођача, а одговор доставе у разумном року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво