Агенција за лекове: Потребан додатан опрез, нема места паници

Могу да буду штетни, али се са тржишта не повлаче – само та информација у вези са бројним лековима који се користе за снижавање притиска, управо је подигла притисак многима. На списку Агенције за лекове и медицинска средства налази се 41 лек од који се неки добијају на рецепт, а неке је могуће купити.

Реч је о диуретицима који су у изузетно широкој примени у Србији, а садрже активну супстанцу хидрохлортијазид. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства рекао је нема потребе да пацијенти буду узнемирени, осим да се повећа опрез код лекова који је садрже. 

У питању је диуретик који је активна суспстанца у већем броју лекова, тачније 41 лек га садржи, навео је Зелић и додао да су то информације које су доступне и на сајту Агенције. 

Према његовим речима, Агенција је писмом обавестила здравствене раднике – лекаре и  фармацеуте, лекаре опште праксе, интернисте, кардиологе, дерматологе све оне који би могли да буду у контакту са пацијентима који примењују ову терапију.

Зелић је указао да су неки медији претходних дана, са сензациоиналистичким, погрешним информацијама узнемирили јавност.

"Појављивале су се непрецизне информације, погрешна имена лекова. Није исто да ли лек у наслову има плус, јер је тај плус кључан елемент", каже Зелић.

Истакао је да здравствени радници не треба да престану да прописују лекове који садрже ову супстанцу и још једном поновио да је препорука била само додатни опрез.

Агенција за лекове и медицинска средства упутилa је писмо здравственим радницима у којем упозорава да постоји ризик од немеланомског карцинома коже повезаног са применом хидрохлортијазида.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво