Несреће на насловним странама – зашто медији од трагедије праве сензацију?

Недавна самоубиства двоје младих људи пунила су насловне стране и веб странице таблоидних медија. Детаљи о њиховим животима, узроку трагедије, чак и поруке њихових пријатеља биле су теме дана и имале више повезаних прича од било које друге актуелне и важне теме. Зашто по правилу поједини медији извештавају сенационалистички и има ли решења?

Свака лоша вест или несрећа у Србији добије на десетине наслова и бар још толико поднаслова. Ко ће пре да објави више детаља или још боље фотографија о несрећи или злочину - утркују се новинари таблоидних медија.

"Ја бих рекла да је увек у питању тираж, број кликова, лајкова, али то не сме да буде оправдање. Новинар, али и уредник мора да има тај дух саосећајности и мора да буде свестан да су они ти који намећу теме", каже Кристина Ковач из Удружења новинара Србије.

Иако таблоиди свуда у свету сензацију траже баш у црној хроници у малим срединама такво извештавање је израженије и болније.

"Информација, када је у питању неки трагичан случај, јесте информација од јавног значаја, али није у интересу јавности да се о њој детаљно извештава, да се тиме вређа жртва и породица", каже Кристина Ковач.

"Не даје се анализа, не даје се контекст догађаја, ти извештаји су често произвољни, износе се полуинформације и детаљи истраге. Такође, оно што је страшно не поштује се жртва, не поштује се њена породица и не поштује се новинарска етика", каже Маја Вукадиновић, медијски стручњак..

Успавана новинарска етика може да има бројне последице.

Како би се спречило неетичко понашање, нека врста казни могла да буде решење за такве медије, каже Маја Вукадиновић

Према њеним речима, медијска писменост могла би да буде решење на дуге стазе. 

Медијска писменост у Србији закуцала је тек на врата средњих школа, док нпр. мали Французи о томе како треба да бирају и читају вести уче већ у основној школи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво