Руски стручњак за панкреас обучава српске хирурге

Рак панкреаса се обично јавља након 60. године живота. Нажалост у последње време, чест је и код млађих особа. Болест се неретко открива прекасно, па је тумор панкреаса на четвртом месту по смртности од малигних болести. Усвајање нових метода у лечењу доноси наду пацијентима. У Београду је један од најпознатијих стручњака у лапароскопској хирургији панкреаса, професор Игор Кхатков.

Тумор панкреаса назива се и тихим убицом, јер симптоми нису специфични. Надутост, горушица, губитак апетита, мучнина, повраћање.

"Када постану специфични, онда буде касно, један од касних симптома је жутица, тело, бол у леђима. Више откривамо у последње време, јер нам је више доступан скенер, магнетна резонанца", каже Дејан Раденковић из Прве хируршке клинике КЦС.

Класичну методу хирургије примењују наши лекари. Нову лапароскопску учили су од најбољег. Оперисано је четворо пацијената.

"Пацијнети се опорављају, све је прошло добро. Када радимо лапароскопску интервенцију, пацијент нема велики рез, тек до једног центиметра, брже се опорави, мањи је губитак крви, ранија је хемиотерапија", указује доктор Игор Кхатков из Москве.

Циљ у наредном периоду јесте усавршавање и увођење ове методе у здравственим установама Србије.

"Ова техника се не ради у региону и када то савладамо, бићемо лидери на овом простору", указује министар здравља Златибор Лончар.

Игор Кхатков напомиње да Клинички центар Србије има доста искуства и пацијената у класичним операцијама тумора панкреаса.

"Лекари који овде раде су мотивисани и желе да науче нове методе, усаврше ову методу и достигну интернационални ниво", додаје Кхатков.

"То је почетак, након тога ће млади хирурзи отићи у Москву да се едукују", наводи Дејан Раденковић.

Према подацима Института за јавно здравље, годишње у Србији оболи око 460 жена и скоро 600 мушкараца. Рак панкреаса сваке године однесе и око 1.000 живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара