Сталан посао за сто младих лекара у КЦ Ниш

Свих 100 младих лекара, најбољих дипломаца медицинских факултета који су у јуну добили посао на одређено време до децембра у здравственим установама, добиће сталан посао, изјавио је директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић.

Радовановић је рекао да ће до краја године бити примљено још 50 нових младих лекара у Србији.

"За свих 100 младих лекара који су у јуну примљени као млади таленти на одређено време до децембра, продужава се уговор, и то на неодређено време. Испуњава се обећање да ће добити посао за стално, уз докторске дисертације и специјализације", рекао је Радовановић у Нишу.

Директор Клиничког центра је истакао да је повећање плата у здравству значајно и да треба омогући да људи остају у земљи и да немају потребу да одлазе у иностранство.

"С повећањем плата и бољим условима рада које су влада и министарство здравља обезбедили, не видим разлог да неко пожели да оде. А, што држава више напредује, биће и боље плате, то је сигуран знак да ће људи остати овде", рекао је директор КЦ Ниш.

Упитан колико је запослених отишло из КЦ Ниш у последњих неколико година, Радовановић је изнео податак да је за десет година на неплаћено одсуство отишло укупно 14 од скоро 700 лекара.

Када је реч о медицинским сестарама, каже да је око 50 њих, од око 1.600-1.700 колико их има сада, на неплаћеном одсуству, али да су та одсуства, која су у складу са законом и колективним уговором, стара можда и по 10 година.

"Мали је проценат. Има одласка, а имамо и враћања људи, неких двадесетак сестара се вратило. С повећањем плата и побољшањем услова за рад, тренд одлазака ће се зауставити", поновио је Радовановић.

"Управа све решава у договору са синдикатима" 

Директор Клиничког центра разговарао је и с представницима Гранског синдиката "Независност" и, како је рекао, заједички су констатовали да је најављено повећање плата у здравству добар стимуланс за све запослене да могу још боље и са више посвећености да раде с великим бројем пацијената.

Радовановић је, после састанка, рекао да се први пут после дуго времена обраћа пажња на раднике у систему здравства, медицинске сестре, техничаре, лекаре и остало особље.

Директор Клиничког центра је подвукао да је важно што се посебна пажња посвећује медицинским сестрама и техничарима, и то онима који раде у отежаним условима, на интензивној нези, где пацијенти захтевају већу пажњу.

Према његовим речима, важно је да се обезбеђују средства за повећање плата из реалних извора.

Радовановић је навео и да управа здравствене установе све решава у договору са синдикатима и да најаву штрајка није добио ни од једног синдиката .

Потпредседник Гранског синдиката "Независност" Миодраг Стојковић је рекао да су они задовољни што се тиче новог Клиничког центра у Нишу и повећања зарада, али не и разликама у висини повећања у завиности од структуре запослених.

"У уторак ћемо имати састанак у Министарству здравља у вези с колективним уговором, али дотаћи ћемо и ову тему да пробамо да нађемо решење како би сви били задовољни. Ми никада нисмо штрајковали, док смо у фази преговора", рекао је Стојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво