Стогодишњица ослобођења Зрењанина у Првом светском рату

Низом манифестација Зрењанин је обележио стогодишњицу од ослобођења у Првом светском рату и присаједињење матици Србији. Уз наступ оркестра гарде, Војска Србије приказала је своју технику и способности, а богат културно-уметнички програм обележили су зрењнински симфоничари, глумци и историчари.

На те тренутке од пре једног века када је бригадир, тојест пуковник Драгутин Ристић на челу "Гвозденог пука" означио ослобођење тадашњег Великог Бечкерека у Првом светском рату, евоцирали су глумци зрењанинског Народног позоришта.

Потом је обележавање важног датума почело свечаним дефилеом репрезентативног оркестра гарде Војске Србије.

На главном градском тргу у Зрењанину неколико хиљада Банаћана и гостију, највише ученика основних и средњих школа заинтересованих за богат програм, као и опрему и наоружање које је на својеврсној смотри приказала Војска Србије.

Грађани кажу да им се допало што се обележавају овако важни историјски датуми и да је важно обележавати их сваке године, као и да су се војници и оркестар стварно потрудили.

Представници града, државних институција и удружења грађана положили су венце на споменик Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу, а учешће Војске Србије обележено је уз тзв."Отворени дан" команде за развој банатске бригаде.

"Част ми је и задовољство да учествујемо у обележавању сто година од завршетка Великог рата и сто година слободе овде у Зрењанину, некада Великом Бечкереку. Задовољство, част и велика одговорност да прикажемо и покажемо способности, могућности Војске за реализацију задатака из све три њене мисије", рекао је пуковник Никола Дејановић, из Команде за развој банатске бригаде Војске Србије.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић истиче да је срећан због прилике да се сете славних предака који су остварили жељу тадашњег народа.

"Обележавамо свечаност са нашом Војском, нашом полицијом, ватрогасно-спасилачким јединицама, са нашим народом, суграђанима. Пре свега, веома сам срећан што смо ево имали прилику и по овом лепом дану да се сетимо наших славних предака, наших јунака који су остварили вишевековну жељу тадашњег, односно нашег народа овде да се присаједини матици Србији", каже Јањић.

Део програма био је концерт зрењанинске филхармоније, а у Народном музеју отворена је посебна изложба о једном веку од ослобођења и присаједнињења матици Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво