Како побољшати квалитет високог образовања

Од пре два месеца Комисија за акредитацију ради у новом саставу. Решени су проблеми германистике у Нишу и Пољопривредног факултета у Крушевцу и позитивно је решено око стотину предмета. У годинама које долазе пре свега треба водити рачуна о квалитету високог образовања, каже за РТС председница комисије за акредитацију.

По Новом закону о високом образовању високошколске установе дозволу за рад добијаће на седам година.

Задатак Комисије за акредитацију, је каже професорка Бокан, пре свега унапређење квалитета високог образовања, па ће и контакти са факултетима бити чешћи. Уз акредитацију укључен је и списак препорука како да се унапреди квалитет.

"Ако установа већ ради, студијски програм се реализује, сагледавамо како то може да се унапређује, а то онда значи да установа мора да нас информише да пратимо шта су урадили. Да има мање прича као што је око Географског факуклтета, испитивања за један предмет на исти начин као и пре 15 година. Да се установа обавезује да нас информише да су неки од проблема превазиђени", каже Неда Бокан, председница Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Комисија за акредитацију је члан Европске мреже акредитационих агенција. Како нам је циљ да останемо у ЕНКВИ, треба решити пристигле примедбе на рад.

"Да сагледамо од свега тога шта је препоручено и да видимо шта је реално у овом моменту да се уради. Да чујемо и мишљење и академске заједнице и да чујемо мишљење и Националног савета за високо образовање, представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Па кад све то сагледамо да направимо неки озбиљнији план", рекла је професорка Бокан.

Професорка Бокан је у Литванији неколико пута била руководилац тима за евалуацију студијских програма. И то искуство ће јој, каже, користити у послу који сада обавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи