Поповић: Ове године пет пута већи буџет за иновације

Србија је одабрала пут иновационог раста и јасно ставила до знања да своју индустрију и економију жели да дигитално трансформише, изјавио је министар Ненад Поповић, који је у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој.

Ненад Поповић је на Четвртом међународном форуму о сарадњи, који се одржава на Златибору, истакао да је за изградњу иновационог екосистема и подршку компанијама ове године обезбеђен пет пута већи буџет, а у идућој години планирано је да средства за иновациони развој буду још већа.

Указао је да се у научно-технолошке паркове улаже више од 70.000 евра, да је предвиђено покретање нових регионалних иновационих стартап центара, биће настављен програм подршке женском иновационом предузетништву, а као нови програм и уведена подршка у иновационом развоју локалних самоуправа кроз "smart city" и "safe city".

"Желимо да у Србији применимо нову индустријску политику Европе која има четири стуба –технологије, финансије, тржиште и људске ресурсе. Инжењери представљају ресурс на којем Србија планира свој будући индустријски развој и нову генерацију фабрика – фабрике будућности у којима ће заједно радити паметни роботи и интелигентне машине", навео је Поповић.

Министар је навео да је Кевин О'Тул, директор за међународни развој "Гугла", приликом посете похвалио Србију као лидера у свету по броју програмера по глави становника.

"Тај потенцијал морамо да искористимо, не само како би наша деца радила за плате у великим ИТ компанијама, већ како би покретала своје технолошке стартапове који ће давати иновационе услуге корпорацијама и бити носиоци процеса дигиталне трансформације наше индустрије", рекао је Поповић.

Додао је да кабинет који води од самог почетка ради на програмима дигитализације и роботизације индустрије, на "програмима који полазећи од економских, културолошких и историјских специфичности Србије би требало да обезбеде да концепти као што је индустрија 4.0 ефективно и на дугорочно одрживим основама буду примењени у Србији".

Тренутно се, истакао је, ради на програму формирања мреже центара технолошке компетитивности научно-технолошке изврсности за домен производних технологија, у процесу је пилот-пројекат формирања центра технолошке компетитивности за кибернетско-физичке производне системе и формирање министарског савета за дигиталну иновацију, а у плану је изградња иновационог центра за роботику.

Поповић је навео да је са индустријом 4.0 достигнут највиши степен аутоматизације процеса и размене података индустријских постројења и да иновационе технологије које су омогућиле такву примену могу да се развијају у развојним центрима и фабрикама у Србији. 

"Имамо најбоље техничке факултете јужно од Беча, сјајне, талентоване младе инжењере и истраживаче, доказане успешне технолошке компаније у глобалним оквирима и што је веома важно, визију и политичку вољу да са највишег државног нивоа подижемо процес изградње индустрије 4.0 и успостављања најбољег амбијента за развој иновације и дигиталне економије", рекао је Поповић.

Истакао је да је Србија на добром путу, јер је Европска иновациона ранг-листа показала да је Србија за само годину дана знатно напредовала и заузима позицију у средини табеле, чак испред осам земаља ЕУ. 

Поповић је позвао учеснике Међународног форума о сарадњи на прву велику регионалну конференцију о иновацијама "Inovation talk", која ће бити одржана 29. новембра у београдској Комбак дворани. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара