Руски хирург лапароскопски оперише карцином панкреаса у КЦС

У Клиничком центру Србије данас су лапароскопски оперисана два пацијента са карциномом панкреаса и цистама на том органу, а интервенцију је извео руски хирург Игор Е. Кхатков, водећи европски стручњак у лапароскопској хирургији панкреаса.

Игор Кхатков ће и сутра урадити још две такве интервенције, а његов рад на Првој хируршкој клиници преко видео-бима пратило је око 50 хирурга из целе Србије.

Са руским хирургом разговао је и министар здравља Златибор Лончар и договорено је да проф. Кхатков повремено долази у Србију и да обучи српске хирурге лапароскопској хирургији панкреаса која се не ради нигде у региону, али и да наши лекари иду у Русију на усавршавање.

"Договорили смо се да наши хирурзи овладају том техником, прво у Београду а затим остала три клиничка центра у Србији - Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. Ова техника се не ради у региону и када то савладамо бићемо лидери на овом простору", рекао је Лончар новинарима након састанка са Кхатковим.

Он је појаснио да се ради лапароскопском уклањању карцинома дебелег црева, али не и панкреаса и да ће велики помак за српску медицину и здравство бити направљен када домаћи хирурзи овладају том техником.

Професор Дејан Раденковић каже да ће сутра и он извести једну лапароскопску операцију панкреаса уз асистенцију проф. Кхаткова.

"Бенефит ове процедуре је што нема великог реза, мали је губитак крви, пацијенти се опорављају брже и после три, четири дана иду кући. Они који треба да добију хемиотерапију добијају је брже јер се брже опораве", појаснио је он.

Кхатков је указао на добре контакте које има са Удружењем хепатобилијарних хирурга и ендоскопских хирурга.

"Радујем се што можемо да пренесемо хирурзима у Србији ново искуство. Имамо добру сарадњу и надам се да ће се она и даље развијати", нагласио је чувени руски хирург.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара