Све спремно за грејну сезону

"Београдске електране" раде стабилно и спремне су за грејну сезону, истакли су министар енергетике Александар Антић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник скупштине града Никола Никодијевић, који су јутрос обишли то јавно комунално предузеће. На нивоу целе Србије 60 топлана у општинама и градовима спремно је за хладне дане, каже Антић.

Представници републичке и градске власти навели су да је све спремно за хладне дане и нову грејну сезону, како на нивоу Београда тако и Србије, и да електране раде са обезбеђеним резервама и без дуговања.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да су извршени ремонти и реализоване припреме, и додао да ће снабдевање бити стабилно.

"То је значајно не само за Београђане, већ и за грађане целе Србије, јер су Београдске електране једна од најзначајнијих енергетских компанија у Србији, капитално важна за енергетску стабилност земље и после ЕПС друга највећа компанија. Ако они раде добро, то директно смањује притисак на енергетски систем и доприноси његовој стабилности", рекао је Антић.

Министар је истакао и да је на нивоу целе Србије 60 топлана у општинама и градовима спремно за хладне дане, те да је снабдевање гасом у потпуности уредно.

"Србија не дугује Газпрому за испоручени гас ни један динар, еуро, долар. Подземно складиште гаса Банатски двор је пуно до врха, ту је 450 милиона метара кубних гаса, а залихе осталих енергената такође на задовољавајућем нивоу", навео је он.

"Београдске електране" греју око 310.000 станова у престоници 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да грејна сезона функционише још од 15. октобра, да "Београдске електране" греју око 310.000 станова у престоници, што је половина свих станова и кућа које постоје.

"То је неких 17 милиона квадрата стамбеног простора и више од четири милиона квадрата пословног простора. На 310.000 корисника имали смо до сада 307,308 жалби што говори да је систем добро функционисао, а дежурне екипе су спремне да све кварове отклоне. Снабдевени смо свим енергентима, трошимо 90 одсто гаса и 10 одсто угља са тенденцијом да у потпуности пређемо на гас", рекао је Весић.

Он је подсетио да ће наредне године почети изградња топлодалековода Обреновац - Београд, који би требао да буде готов 2021. године.

"Захваљујући Влади, председнику Вучићу и министру Антићу који су били у Кини, почњемо са реализацијом овог пројекта који ће нам обезбедити да користимо пару из ТЕНТ-а и да смањимо потрошњу гаса за трећину, односно да цео Нови Београд и Земун грејемо на пару", истиче заменик градоначелника.

Он је подвукао да Београдске електране не дугују ниједан динар за гас, а да Град не дугује ниједан динар Београдским електранама.

"Подсетићу, да је 2013. године Град дуговао 3,5 милијарде динара топланама за субвенционисање плаћања грејања, а саме топлане су дуговале Србијагасу три милијарде динара, то сада није случај", рекао је Весић.

Упитан да ли не почетку грејне сезоне било уштеда и да ли ће се то одразити на рачуне грађана, Весић каже да никаквих уштеда није било, већ да се грејало у односу на временске прилике.

"Ако је температура 12 степени или више дуже од три сата у континуитету не греје се, када падне испод 12 онда се греје, то је правило и по закону. У Београду је последњи пут грејање поскупело 2015. пре тога је Ђилас подигао цену 2013. године. Већ три године се не мења цена и неће се мењати наредне године, значи четири или можда пет година је цена иста", рекао је он.

Додаје, да су правила једноставна и да све зависи од температуре, те да су цене утврђене на скупштини Града и не могу се повећавати и смањивати "као на пијаци".

Град ове године уложио две милијарде динара у ремонт мреже 

Председник скупштине Града Никола Никодијевић рекао је да је Град ове године уложио две милијарде динара у ремонт мреже, тамо где је она била најрањивија.

"Урађена је и реконструкција и повећање капацитета за магистрални топловод Нови Београд, тако да десно од аутопута можемо да вршимо гашење индивидуалних котларница, на Сењаку, партизановом и звездином стадиону, то је део пројекта да угасимо све индивидуалне котларнице које су највећи загађивачи у Београду", рекао је Никодијевић.

Београд, додао је, за разлику од остатка Србије може у случају неких екстремних ситуација да прелазимо са једног горива на друго, те да може да буде испомоћ другим градовима и њиховим системима.

Он је апеловао и на грађане Београда да не преправљају сами мрежу у својим становима и уграђују радијаторе, већ да то раде у складу са стручњацима из електрана будући да се највећи број жалби односио управо на то.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара