Међународни дан толеранције

Имати разумевања за друге и другачије, уважавати туђа мишљења – о свим овим темама данас ће се говорити поводом Међународног дана толеранције. У свим школама у Србији први час биће посвећен толеранцији. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да се степен толеранције не нема из године и годину и додаје да су некад потребне и деценије да се промени вредносни систем.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да нетолеранције највише има тамо где се најмање очекује – према запосленим женама због трудноће и према грађанима са инвалидитетом.

Степен толеранције се на нивоу земље не помера из године у годину, напомиње повереница додајући да су некад потребне и деценије да се промени вредносни систем. 

"Србија постаје толерантније друштво. Некад толеришемо неодговорне изјаве људи који говоре у јавности, али смо и друштво екстрема", напомиње Јанковићева.

Истиче да је школа, поред породице, једно од најважнијих места где деца треба да се уче толеранцији.

"Бити различит није лако, поготово деци и младима у добу када се суочавате са личним несигурностима и кад вам треба отворен прозор да са свима разговарате о томе. Јутрос су први часови у школама посвећени толеранцији и шта значи прихватити друге и другачије", напомиње повереница за заштиту равноправности.

Да би се повећала толеранција мора се остварити синергија деловања различитих сфера друштва, од школе, па до законодавног оквира, напомиње повереница.

Потпредседница Владе и председница Коориднационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је поводом Међународног дана толеранције да је важно да се подсетимо на лепоту различитости и потребу да сви заједно треба да доприносимо међусобном уважавању и слози, без обзира које смо националности, вере, политичког опредељења или, пак, тога да ли смо мушкарац или жена.

"Као друштву фали нам више толеранције и емпатије према другима", рекла је Михајловићева.

Да будемо толерантније друштво могу допринети и медији. Због извештавања о тој теми данас су додељене и новинарске награде а међу добитницима су и колегинице наше куће Сузана Дука и Вишња Вишњић Милић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво