Сексуално узнемиравање на факултетима, како студенти могу да се заштите

Свака трећа студенткиња, односно студент, доживели су неку врсту сексуалног узнемиравања од запослених на факултету, показују истраживања Аутономног женског центра. Они су и подсетили на најновији случај сексуалног узнемиравања у којем је продекан Правног факултета у Крагујевцу, због сексуалног узнемиравања, добио забрану приласка студенткињи.

Непримерене шале, погледи, скретање разговора о студирању на сексуалне теме – видови су сексуалног узнемиравања са којим се сусрела трећина студената. Мали број њих се усуђује да такво понашање пријави.

Сваки други студент сматра да им факултети не нуде адекватну заштиту.

"Наш предлог универзитетима, самим тим и факултетима јесте да уведу посебне одредбе, посебне акте којим би се тицали и превенције сексуалног узнемиравања и уцењивања, али и заштите када до тога дође", истиче Сања Павловић из Аутономног женског центра.

Звиждање, добацивање, обраћање речима "лутко", "злато" постају сексуално узнемиравање од тренутка у којем особа којој су упућене јасно каже "не". Све преко тога сматра се кривичним делом.

"Полно узнемиравање, како наш кривични законик то дефинише представља сваку радњу, било вербалну, невербалну или физичку која сама по себи представља повреду достојанства другог лица или има то за циљ а која заправо изазива страх, понижавајуће или увредљиво окружење око себе", напомиње Кристина Тодоровић из Комитета правника за људска права.

Како би студенткиње и студенти доказали да су оштећени, пожељно је да имају сведоке или документоване преписке. Они који причају о томе колегиницама и колегама, неретко сазнају да нису једини.

"Саветујемо их да се повежу међусобно, да једна са другом разговарају о томе јер уколико неколико њих пријави истог професора, много су веће шансе да ће се то схватити озбиљно јер се, нажалост, женама не верује када саме пријаве овај вид насиља", додаје Сања Павловић.

Факултет политичких наука је једини факултет у Србији са интерним правилником који се бави и превенцијом и заштитом од сексуалног узнемиравања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво