Употреба антибиотика смањена за трећину

У протекле три године употреба антибиотика у Србији смањена је за трећину, нарочито у педијатрији. Колико је важно да их не користимо превише, показује и податак да сваког сата у свету 45 људи умре од бактеријских инфекција које су постале отпорне на антибиотике. Најчешће због неодговарајуће употребе лекова.

Србија је од земље у којој су се антибиотици узимали као да су бомбоне постала земља у којој је њихово коришћење драстично смањено.

"Од покретања кампање, укупна потрошња за системску примену смањена је за 32,8 процената. Понављам, смањена је за 32,8 процената. Са 36,5 – 2015. на 24,53 – 2017. године дефинисане дневне дозе на хиљаду становника", каже министар здравља Златибор Лончар.

Родитељи су обично пред дилемом треба ли детету дати антибиотик када температура, кашаљ, кијавица, бол у грлу не пролазе. 

"У односу на период од 2014, где имамо смањење за 12 одсто или у односу на 2011, када смо радили прву кампању, до 2018. године, имамо смањење за 18 одсто", каже проф. др Милица Бајчетић са Медицинског факултета у Београду.

За три године одржано је 35 семинара за око седам хиљада здравствених радника. Додатна едукација и за родитеље, васпитаче, фармацеуте. Направљен је Национални водич.

"Суштински значиће много лекарима, јер неће морати да листају десет књига, него ће да узму водич и да погледају и неће нашироко да прописују лекове антибиотике, а грађани ће добијати адекватнију терапију", каже проф. др Мијомир Пелемиш са Медицинског факултета у Београду.

Антибиотике никако не узимајте на своју руку.

"У свету сваке године око 700.000 људи умре од бактеријских инфекција које су отпорне на антибиотике, а у Европи око 33.000", наводи др Жофија Пустаи, директорка Канцеларије СЗО у Београду.

У кампањи је учествовало више од 20 институција, струковних организација, удружења грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво