Комеморација Велимиру Ћургусу Казимиру

Велимир Ћургус Казимир је оставио неизбрисив траг у српском новинарству, а један је и од пионира у односима са јавношћу који је деведесетих година помогао Радију Б92 када је претила опасност да то гласило буде угашено, истакли су на комеморацији преминулом колеги његови пријатељи из новинарства Веран Матић и Душан Машић.

Веран Матић је оценио да је "Каза био један од диносауруса новинарства" и човек са много талената захваљујући којима је могао успешно да ради као новинар, уредник, писац, али и маркетиншки стручњак и зачетник новинарске аналитике у Србији.

"У основи Казиног рада је било новинарство и на том плану смо сарађивали", испричао је Матић на комеморацији којој су присуствовали чланови породице, пријатељи и колеге Велимира Ћургуса Казимира.

Матић, некадашњи главни уредник Б92, рекао је да су он и Казимир тесно сарађивали и да су почетком деведесетих заједно осмислили кампању која је помогла Радију Б92 када се појавила опасност од забране рада.

План је био да Радио Б92 на кратко промени програмску шему и да на тај начин укаже јавности на опасност од забране рада, објаснио је Матић и додао да је читава акција алармирала бројне слушаоце.

Душан Машић је рекао да је Казимир био један од пионира у односима са јавношћу у Србији и да је писао прва саопштења за Б92.

Машић је истакао и да се са Казимиром одлично разумео, да су један другом практично довршавали реченице када су заједно радили и осмишљавали кампање за "Митинг дебелих 1993" и за такозвани СПС радио, те да га је зато сматрао својом генерацијом, мада је Каза, како је навео, био млађи неку годину.

"Оставио је толико тога вредног, много ће недостајати", рекао је Машић на комеморацији у Медијском центру НУНС-а у Београду.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је истакао да је Казимир био не само одличан новинар него и писац и уметник.

Био је одличан сликар, испричао је Шабић и навео да је својевремено имао прилику да види једну од изложбу Казимирових радова у Графичком колективу.

Шабић је подвукао да се у Србији мало зна да је Казимир за своје текстове и есеје добијао и међународна признања.

Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност је говорила о сарадњи са Казимиром у Фонду за отворено друштво у време рата 1999. године и његовој посвећености послу, али и људима са којима је радио.

Лихт је испричала да је Казимир био интелигентан и духовит човек који је умео да изазове осмех на лицу својих сарадника чак и у најтежим тренуцима и тако им "продужи живот".

Велимир Ћургус Казимир је један од оснивача Независног удуржења новинара Србије и оснивач Медијског архива "Ебарт". Умро је у Београду у 71. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи